AUTOMOBILIZAM

U Buzet dolazi EUROPSKA AUTOMOBILISTIČKA KREMA

| Autor: Miroslav KRPAN
Detalj sa starta (M. KRPAN)

Detalj sa starta (M. KRPAN)


Buzet nikad spremniji za tradicionalni Praznik automobilizma dočekuje 17. put završnicu prvenstva Starog kontinenta, ugošćujući 270 automobilista iz 13 zemalja, uz bogat i raznovrstan prateći program

Automobilizam predstojeći vikend useljava u srce Buzeta, glavnu žilu kucavicu, a širi pojas oko Trga Fontana odisat će mirisom benzina. Čut će se buka nabrojanih automobilističkih motora, ali prvenstveno, na svojevrstan način, povezati brzine, za koje su, na znanoj obližnjoj brdskoj destinaciji, rezervirani subota i nedjelja, i gotovo cjelodnevni prateći program za koji je rezerviran danas.

 "Bob" staza

U organizaciji Autokluba Buzet, koji je uz svoj iskusni "prvoligaški" sudački sastav, angažirao ponajbolje hrvatske suce, brojne stručnjake svojih domena iz različitih sredina, od danas do nedjelje održava se najveća hrvatska automobilistička manifestacija, ponos zaljubljenika ovog krajnje uzbudljivog sporta, 38. INA Buzetski dani 2019. - manifestacija što je odavno prerasla samo sportski segment, uklopila se u gradsku svečanost "Subotine" kao njena završnica, zadržavši jedino povijesno ime ova četiri desetljeća – Buzetski dani, kako se onih 80-ih zvala mjesna svetkovina.

U Buzet, na 12. po redu, i ove godine završnu utrku FIA Europskog prvenstva na brdskim stazama, stiže gotovo sva europska automobilistička krema. Boduju se i hrvatsko i slovensko prvenstvo, CEZ povijesnih vozila i Alpe Adria HCC. Na popisu u osam bodovnih konkurencija je 236 vozačica i vozača, a toj se brojci pridodaje 35 sudionika promo vožnji, koji na neki način zagrijavaju asfalt i gledatelje uz stazu. Staza sve više nalikuje na "bob" stazu. Obrubljena velikim dijelom duljine obostrano dvostrukim redom zaštitnih branika, uz stotine metara nove crne asfaltne površine, pometena, označena, ušminkana. Ma sve! Sati i sati rada i truda entuzijasta, koji ljubav ovom sportu prenose s generacije na generaciju, strojevima i stručnim radom i okom velikih pomagača – ljudi s razumijevanjem za buzetski oktanski cirkus, za taj u Hrvatskoj, a "imageom" i Europom, rijetko specifičnim Praznikom automobilizma, iz Županijske uprave za ceste i Istarskih cesta Pula, doveli su prostor od kultnog Mosta i istoimene obiteljske gostionice do Peničića, stazu u duljini metar više od pet kilometara, gotovo do savršenstva.

U funkciji utrke je prostor Mašimove škuje, potom sve ono oko BUP-a i Istarskog vodovoda, a ove godine i novost. 

Dogodine stižu Toyote

Tehnički prijam vozila odvijat će se pod posebnim šatorom ispred trgovine tartufa, još jednog obilježja Grada Buzeta, grada tartufa, oktana i piva (TOP), zapadno od hotela Fontana, u kojem je istovremeno u petak, od 11 do 17,30 sati, verifikacija sudionika. Prilaz od rotora do rotora je za javni promet zatvoren, a sam rotor namijenjen pratećim programima prvenstveno sigurnosti u prometu. U tom segmentu, znanje znaju i provest će akcije, djelatnici i aktivisti HAK Pula-Rovinj. Simulator prevrtanja, škola sigurne vožnje bicikala za učenike petih razreda s polaganjem ispita, edukativna aktivnost "Sigurno u prometu" za novopečene prvoškolce, a i ponekog predškolca, razgledat će se vatrogasna vozila i oprema, na specifičan i stručan način upoznavati s trkaćom i sigurnosnom opremom i natjecateljskim vozilima u cjelini.

Trodnevni, pa tako i program u petak, iskoristit će organizatori novog hrvatskog kup natjecanja „Toyota Yaris“ koji starta 2020. godine, a dogodine će se voziti i na buzetskoj stazi, jedinom brdu u programu trogodišnjeg ciklusa, predstavit će se aktivnosti Gradskog društva Crvenog križa, Policijske postaje s specijalnim vozilima i predmetima koja služe u edukativne svrhe.

Svojevrsna završnica pratećeg programa bit će oko 17 sati s vježbom interventnih službi. Inscenirat će se zapaljenje automobila, saniranje nesreće i spašavanje putnika.

Buzet slijedeća tri dana živi oktanski, čeka nove rekorde, čeka nikad više i hrvatskih vozača. Prijavljeno ih je 98 iz 30 klubova. Kazalo bi se, svaki auto na kotačima s roll-barom, glanca se i izlazi iz garaža. Svi putevi vode u Buzet, a gledatelji će uz 50 kuna moći uživati u istinskom spektaklu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini