BOĆANJE

SUAD ZEMUNOVIĆ: OVO JE FARSA! Ne daju nam da u završnicu uđemo s prvog mjesta, pa mi vjerojatno NEĆEMO NI IĆI U RIJEKU

| Autor: Boris VIDULIN
RAZOČARAN - Suad Zemunović (Milivoj MIJOŠEK)

Pred prekid prvenstva pred nama je bila utakmica protiv Vargona u Puli. Eventualnom pobjedom, mi bi zasjeli na prvo mjesto dva kola prije kraja i u završnicu bi vjerojatno ušli s prve pozicije. To bi nam u polufinalu donijelo najlakšeg protivnika, odnosno Biston, a domaći Vargon bi igrao sa Zrinjevcem. Ovako, nema tu ni "s" od sporta, ni "b" od boćanja. Ovo je sve farsa, velika sprdačina i nema smisla igrati, rekao je Zemunović

Izvršni odbor HBS-a u srijedu je na svojoj sjednici donio odluku o nastavku natjecanja u HBL za sezonu 2019/2020. godine. Ovog puta imaju i moguće datume nastavka, no kako još uvijek Stožer civilne zaštite ne dopušta sportska natjecanja u zatvorenim prostorima, neizvjesnost će trajati još neko vrijeme. Naime, planirano je da se sama završnica Prve HBL odigra 20. i 21. lipnja dok bi ostale lige pod ingerencijom HBS-a krenule 13. lipnja, ukoliko epidemiološka situacija to dozvoli, a ako ne onda sedam ili eventualno četrnaest dana kasnije. Ako se i 27. lipnja ne bude moglo igrati, sva prvenstva se poništavaju, nema promocije u viši ni ispadanja u niži rang, a nova sezona kreće u istom sastavu kakav je bio i početkom ove sezone.

Slavili u Rijeci

"Final four" Prve HBL odigrat će se temeljem trenutnog poretka na ljestvici prve četiri ekipe. Jedini predstavnik iz Istre je BK Pula koji se i jedina osjeća izigrano. Naime, oni su trenutno na drugom mjestu i polufinalnu utakmicu završnice, koja se igra u Rijeci, igrat će protiv Zrinjevca koji je trećeplasirani, a prvoplasirani riječki Vargon snage će odmjeriti s Bistonom iz Baške Vode. Suad Zemunović, kao čelni čovjek pulskih boćara, nije krio razočaranje takvim raspletom.

- Da pojasnim situaciju, taman pred prekid prvenstva pred nama je bila utakmica protiv Vargona u Puli. Našom eventualnom pobjedom, mi bi zasjeli na prvo mjesto dva kola prije kraja i u završnicu bi vjerojatno ušli s prve pozicije, što bi nam u polufinalu dalo najlakšeg protivnika, odnosno Biston, a Vargon bi igrao sa Zrinjevcem. Ne treba objašnjavati da je razlika drastična. No, odluka IO-a je bila da nema više osnovnog prvenstva, da se odmah temeljem trenutnog plasmana ide na završni turnir. Tim činom nama nije dozvoljeno, nije nam dano da budemo prvi i izravno se utjecalo na samu završnicu. Na to gledam kao na krađu, kao na pogodovanje jednima, a uskraćivanju prava onim drugim ekipama. Da smo mi kojim slučajem odigrali već dvije utakmice s Vargonom, onda se ne bi imao pravo buniti, ali ovako mogu reći da nije ni sportski, ni fer. Ako se zna da smo u Rijeci pobijedili 12:10 na jesen, onda je jasno kako je ova odluka donesena nauštrb našeg kluba. Nisam siguran da bi odluka IO-a bila drugačija da je, kojim slučajem, trenutno stanje na ljestvici izmijenjeno. Meni tu puno toga "smrdi" i znam da nam to nisu smjeli učiniti. Možda je to njima igra, ali meni je novac, gotovo u jednom dahu rekao je Zemunović.

Zapitao se i kako je moguće donijeti dvije različite odluke za istu stvar.

- Da li je normalno da samo Prva HBL ne može odigrati preostala tri kola pa završnicu, a Druga HBL jug mora odigrati još ona osnovna tri kola do kraja. U čemu je razlika, mi kao prvoligaši ne moramo, a drugoligaši moraju? Sama ta odluka ponovo me navodi na pogodovanje. Izmišljanje razloga kako se ostalim klubovima u prvoj ligi, sada kada se zna da nema ispadanja, neda igrati je smiješno. Pa nismo mi neki seoski turnir u kojem ekipe mogu reći da neće igrati kada nema ispadanja i time je sve riješeno. Zar je to normalno? Mi smo prva liga, najelitniji razred boćanja u državi, a njima se ne da igrati jer bi imali samo putne troškove. Nejasno je što ti klubovi uopće rade u Prvoj ligi, ako im je problem nekoliko tisuća kuna da prvenstvo bude regularno. Gdje je tu sportska kolegijalnost, fair play, imidž lige?

Odbačeni prijedlozi

Postoji još razloga zašto bi bilo dobro da se odigralo ta tri kola.

- Osim regularnosti i odlaska na završni turnir s ljestvicom gdje bi sve bilo pošteno i temeljem onog što se događalo na jogima, u ta tri kola smo se mogli uigrati i vratiti u formu nakon duge pauze. Primjerice, mi u Puli smo svi zaposleni, dakle radimo, a boće su nam hobi, a nisam siguran da je ista situacija u Zrinjevcu. Oni su tamo većinom profesionalci, bave se samo boćanjem i s te strane su trenutno u prednosti. Isto tako, mi smo željeli biti prvi, završiti osnovni dio kao prvoplasirani, a onda se na "final fouru" boriti što bolje možemo. Na neutralnom terenu je sve moguće, ali je lijepo biti prvi kada svatko sa svakim igra dva puta i tu se vide prave ekipe. Oni su nama to zadovoljstvo oduzeli, ne daju nam pravo da budemo prvi. Možda i ne bi bili, ali morali su nam pružiti priliku da budemo, a nisu, rekao je Zemunović koji ni u jednoj rečenici ili jednoj riječi nije mogao sakriti razočarenje.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini