JEDRENJE

SJAJAN PODVIG ULJANIKA NA PH KLASE OPTIMIST: Zlatne su medalje osvojili ekipno, Ema Grabar kao najbolja djevojčica i za organizaciju petodnevnog prvenstva

| Autor: Roberto CAR
(Snimio: Milivoj Mijošek)

(Snimio: Milivoj Mijošek)


Velika regata, veliki natjecateljski uspjeh i veliki organizacijski uspjeh. To su ostvarili u JK Uljanik koji je u suradnji s Clivom SC proteklog vikenda organizirao 3. izdanje CSC cupa-Memorijala Antolić-Ćesić koji je ove godine bio i Otvoreno prvenstvo Hrvatske klase optimist. I to i flotno i ekipno.

Zlatna Ema

Već sam podatak da je usprkos pandemiji koronavirusa s uspjehom organizirano veliko petodnevno natjecanje koje je u Medulinu okupilo čak 211 jedriličara i jedriličarki klase optimist iz cijele Europe, dostojan je divljenja. Kad se tome pridodaju pojedinačno zlato za najbolju djevojčicu koje je osvojila Ema Grabar, kao i ekipni naslov kojeg je osvojio Uljanik 1, domaćin zaslužuje sve pohvale.

- Opet smo ih "namazali", nije krio zadovoljstvo uspjehom svojih natjecatelja trener Uljanika Dario Kliba. - Iako je to bila tek druga ovogodišnja regata, imali smo čak osam od devet natjecatelja u zlatnoj skupini. Samo debitant Matteo Matković, kojeg smo tek izvukli iz škole jedrenja, nije ušao u zlatnu skupinu koja se borila za medalje u flotnom dijelu prvenstva. No, to će mu biti veliko iskustvo. Drago mi je što je Ema osvojila zlato jer je prošle godine izgubila srebro zbog protesta, a posebno sam ponosan što smo treću godinu zaredom ekipni prvaci Hrvatske. To je dokaz da radimo i kvalitetno i u kontinuitetu. Obično prilikom smjene generacija dolazi do rezultatskog pada pa te nema tri, četiri godine dok ne dođe sljedeća generacija. A kod nas nema pada, već u kontinuitetu osvajamo medalje. Usto nam nijedan od ovih devetero koji su nastupili u Medulinu nije izlazno godište.

Prvi i peti

Ekipni dio prvenstva već tradicionalno pripada "uljanikovcima". No, u polufinalu nije teklo glatko.

- I ove smo godine imali dvije ekipe, jedna je osvojila naslov, a druga je bila peta. Jedrilo se svi sa svima i tu je naša prva ekipa imala sve pobjede osim protiv Ukrajine. Nakon toga su Ukrajinci maknuti i u polufinale su ušle četiri hrvatske ekipe. Mi smo se borili protiv Splita, dok su u drugom polufinalu bili Vega i Labud. Loše smo otvorili i gubili 1:0. Iskreno, došla nam je voda do ušiju. Znali smo da smo kvalitetniji, ali morali smo se smiriti. Uspjeli smo i okrenuli na 2:1, da bi potom u finalu bez problema dobili Labud s 2:0 i tako došli do trećeg uzastopnog zlata. Naslov su osvojili Ema Grabar, Marko Puljiz, Edi Jurman, Jakov Močinić i Matteo Matković Međutim, ponosan sam i na drugu ekipu u sastavu Roman Mohorović, Una Krivić, Ivano Kaić, Luka Pahljina i Luka Lorencin.

U njoj su tri natjecatelja do 12 godina, što znači da ćemo i iduće godine imati dvije vrlo kvalitetne ekipe, nije krio zadovoljstvo Kliba.

Koronavirus je puno toga promijenio u ovogodišnjem kalendaru, no ukoliko se mjere dodatno ne postrože, hrvatskim optimistima slijede novi ispiti.

- Već onog sljedećeg vikenda, od 16. do 18. travnja, planirana je kriterijska regata u Poreču, nakon čega slijede još dvije u Splitu. Ove godine nema podjela na sjevernu i južnu skupinu, već svi optimisti nastupaju na svim regatama. Potom će oni najbolji na kriterijskoj ljestvici u lipnju ići na SP u Španjolskoj i EP na Gardi. To je trenutni plan, ali ovisit će o epidemiološkim mjerama, dodao je Kliba.  

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of