POREČ

Šah - Uvjerljive pobjede favorita

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U porečkom hotelu Gran Vista počelo je 30. ekipno šahovsko prvenstvo Hrvatske - I. A liga za seniore u kojoj sudjeluje 10 naših najboljih klubova.

Momčadi su sastavljene od šest igrača i nekoliko pričuva, a naslov prvaka brani sedmerostruki prvak Hrvatske „ZAGREB“.

Najveći suparnici trebali bi mu biti šesterostruki prvak Hrvatske riječka „LIBURNIJA“ i „SOLIN-CEMEX“, koji je sedam puta uzastopce osvajao naslov državnog prvaka. Po prosječnom rejtingu od 2587 bodova prvi favorit je „LIBURNIJA“, drugi je „SOLIN-CEMEX“ sa 2547, a tek treći „ZAGREB“ s prosjekom od 2521 bod. Zanimljivo je da ova tri kluba u svojim redovima imaju po šest velemajstora, a na prvenstvu ih je ukupno 38 uz 21 međunarodnog majstora.

U 1. kolu favoriti su opravdali svoju visoku reputaciju. Branitelj naslova „ZAGREB“ je pobjedama Zdenka Kožula i Roberta Zelčića svladao „KONAKI-KŽM“ iz Novog Virja s 4-2, a još uvjerljiviji bili su „LIBURNIJA“ i „SOLIN-CEMEX“.

U pobjedi Riječana s 4,5-1,5 zablistao je naš najbolji velemajstor Ivan Šarić, koji je nakon žrtve kvalitete u minijaturi svladao Ukrajinca Kirilla Ševčenka. Uspješni su bili i Mađar Csaba Balogh, Davorin Kuljašević, te Ognjen Jovanić, a utješnu pobjedu za „STRIDON“ postigao je Srđan Vernački nad Juricom Srbišem.

Identičnu pobjedu 4,5-1,5 postigao je i „SOLIN-CEMEX“ nad „FERIT-OSIJEKOM“, iako je na prvoj ploči Nijemac Aleksandar Dončenko izgubio od Bugarina Ivana Čeparinova. Ipak, nakon sjajne igre Leona Livaića, Norvežanina Johana Sebastiana Christiansena, Davora Rogića i Ognjena Cvitana Solinjani su zasluženo slavili.

U dalmatinskom derbiju „PETAR SEDLAR PEPE“ iz Kaštel Novog nanio je težak 4,5-1,5 poraz splitskom „MORNARU“, a „PULA“ i „SESVETE-AGROPROTEINKA“ odigrali su borbenih 3-3.

Rezultati 1. kola: ZAGREB – KONAKI-KŽM (Novo Virje) 4-2 (Kožul-Kaczur 1-0, Stević-Janželj remi, Palac-Iveković B. remi, Petkov-Ostović remi, Zelčić-Iveković Z. 1-0, Rogulj-Zovko remi), STRIDON (Štrigova) – LIBURNIJA 1,5-4,5 (Ševčenko-Šarić I. 0-1, Erdos-Banusz remi, Muše D.-Balogh 0-1, Trbojević-Kuljašević 0-1, Krstić-Jovanić 0-1, Vernački-Srbiš 1-0), FERIT-OSIJEK – SOLIN-CEMEX 1,5-4,5 (Čeparinov-Dončenko 1-0, Hracek-Livaić 0-1, Leventić-Christiansen 1-0, Živković V.-Martinović remi, Medak B.-Rogić 0-1, Mrkonjić-Cvitan 0-1), PULA – SESVETE-AGROPROTEINKA 3-3, MORNAR (Split) – PETAR SEDLAR PEPE (Kaštel Novi) 1,5-4,5.

Odigrat će se ukupno 9 kola, a poredak će se određivati na temelju meč-bodova. Tek u slučaju diobe mjesta do izražaja će doći bodovi osvojeni u partijama. Prvenstvo završava u nedjelju 2. listopada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter