ZAGREB

Šah: Poveli Aronian i Harikrishna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

U organizaciji šahovskog kluba iz Saint Louisa na internetu je započeo kombinirani ubrzano-brzopotezni šahovski turnir na kojem sudjeluje 10 vrhunskih svjetskih velemajstora predvođenih aktualnim svjetskim prvakom Magnusom Carlsenom.

Uz njega su još Rusi Ian Nepomniači i Alexander Griščuk, Armenac Levon Aronian, Amerikanci Wesley So, Hikaru Nakamura, Leinier Dominguez Perez i Jeffery Xiong, Iranac Alireza Firouzja i Indijac Pentala Harikrishna. Oni će najprije odigrati turnir ubrzanim tempom (25 minuta za partiju uz dodatak od 5 sekundi poslije svakog odigranog poteza) od 9 kola po Bergerovu sustavu na kojem će pobjeda donositi 2, a remi 1 bod. Nakon trodnevnog natjecanja ubrzanim tempom slijedit će dvodnevni dvokružni brzopotezni turnir s partijama od 5 minuta i dodatkom od 3 sekunde poslije svakog poteza, pri čemu će se primijeniti klasičan način bodovanja. Ukupni poredak odredit će se na temelju zbroja osvojenih bodova. Kasno sinoć su odigrana prva tri kola, koja su najuspješnije apsolvirali Levon Aronian i Pentala Harikrishna.
Evo poretka poslije prva 3. kola ubrzanog turnira:
Aronian i Harikrishna po 5 bodova, Nepomniači i So po 4, Carlsen 3, Nakamura, Dominguez Perez, Firouzja i Xiong po 2, Griščuk 1 bod.
Aronian je pobijedio Firouzju i Griščuka, a jedini remi zabilježio je s Ianom Nepomniačijem. Harikrishna je svladao Dominguez Pereza i Griščuka, a remizirao je sa Firouzjom. Carlsen je startao pobjedom nad Nakamurom, a onda je poražen od Nepomniačija i remizirao sa Soom, tako da je prvi dan završio tek na petom mjestu sa 3 boda.
Danas se igraju slijedeća tri kola, a turnir ubrzanim tempom završava sutra odigravanjem posljednja tri kola. Nagradni fond je 250 tisuća dolara, a nagrade se kreću u rasponu od 50 do 10 tisuća dolara.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini