MONTE CARLO

Šah Monte Carlo: Pobjednički start Koneru

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

U glavnom gradu Kneževine Monako Monte Carlu počeo je drugi iz serije Grand Prix turnira FIDE, koji će na površinu izbaciti dvije sudionice sljedećeg Turnira kandidatkinja za svjetsku šahovsku prvakinju.

U cijelom ciklusu 16 ponajboljih svjetskih šahistkinja odigrat će po tri od predviđena četiri GP turnira, a plasman na Turnir kandidatkinja izborit će dvije igračice koje u ukupnom poretku budu imale najviše GP bodova.

Na prvom turniru ove serije, održanom u rujnu u Moskvi, pobijedila je Indijka Humpy Koneru ispred Kineskinje Wenjun Ju i Ruskinje Aleksandre Gorjačkine, koje su podijelile drugo mjesto. Tom pobjedom Koneru je osvojila 160 Grand Prix bodova, 40 više od Ju i Gorjačkine, a četvrta je bila Ruskinja Katerina Lagno s osvojenih 90 GP bodova.

Od najvećih favoritkinja Monaco će preskočiti Wenjun Ju, tako da će Koneru, Gorjačkina i Lagno najvjerojatnije iskoristiti priliku da se učvrste na vrhu.

U prvom kolu odlučena je samo jedna partija. Najveća favoritkinja Humpy Koneru uz mnogo sreće pobijedila je odličnu Ruskinju Valentinu Guninu. U nadmoćnoj poziciji u središnjici Gunina je propustila jednostavan dobitak i onda slabom igrom u završnici čak pretrpjela poraz. Sve ostale partije završene su podjelom boda, čak i vrlo borbeni okršaj sestara Muzičuk. Marija je opasno zaprijetila u napadu, ali je Ana našla izlaz u žrtvi figure sa vječnim šahom. Ponavljanjem poteza zbog "vječnog" napada završen je i susret između Aleksandre Gorjačkine i Katerine Lagno.

 

Rezultati 1. kola:
Harika-Dzagnidze remi, Paehtz-Zhao remi, Cramling-Kosteniuk remi, Gorjačkina-Lagno remi, Gunina-Koneru 0-1, Muzičuk M.-Muzičuk A. remi.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater