WIJK AAN ZEE

Šah - Carlsen spašavao remi

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U četvrtom kolu 84. Tata Steel Masters turnira visoke XX. kategorije svjetski šahovski prvak Magnus Carlsen je zabilježio treći remi, iako je protiv prošlogodišnjeg pobjednika Jordena Van Foreesta vodio bijele figure.

Carlsen je pasivno odigrao otvaranje i pružio priliku Nizozemcu da zahvati jaku inicijativu na kraljevu krilu. U napadu Van Foreest je uspio osvojiti damu za topa i lovca, ali je svjetski prvak izgradio nepristupačnu poziciju i tako spasio remi.

Odlučene su samo dvije partije. Šahrijar Mamedjarov je iskoristio preambicioznu igru Jan-Krzysztofa Dude i sjajnom taktikom osvojio kvalitetu i prešao u dobivenu završnicu. Indijac R. Praggnanandhaa lijepom žrtvom kvalitete stekao je odlučujuću prednost protiv Šveđanina Nilsa Grandeliusa, koju je realizirao tek prijelazom u pješačku završnicu.

Vodeći Santosh Vidit tek je aktivnom igrom u završnici uspio neutralizirati manjak od jednog pješaka i remizirati s Andrejem Esipenkom. Remijem su završene i sve ostale partije, a rekorderi u brzini sklapanja primirja bili su Sergej Karjakin i anish Giri. Trebalo im je samo 14 poteza da izvedu trostruko ponavljanje pozicije.

Rezultati 4. kola: Shankland-Rapport remi, Praggnanandhaa-Grandelius 1-0, Carlsen-Van Foreest J. remi, Mamedjarov-Duda 1-0, Karjakin-Giri remi, Vidit-Esipenko remi, Caruana-Dubov remi. 

Poredak poslije 4. kola: Vidit 3 boda, Esipenko, Carlsen, Mamedjarov, Rapport i Van Foreest J. po 2,5, Duda, Caruana i Praggnanadhaa po 2, Giri, Dubov i Shankland i Karjakin po 1,5, Grandelius 0,5 boda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini