BODY BUILDING

Provjera forme uoči jesenskog početka natjecanja: ISTARSKI BODY BUILDERI POKAZALI ZAVIDNU SPREMU

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ


Iz pulskog kluba za natjecanja su spremne Majda Vasić, Mirela Martinović, Nina Glavina, Vanja Grubišić, Dora Benković, Isabelle Voschion, Marina Kecman i Zlatko Piralić. Iz Porečkog BBK-a Veli Jože na natjecanja idu Marijan Jakovčić, Nenad Marković i Darjan Paladin, Maja Schmidt, Mita Đekić Bočkaj te Tatjana Paćalat

Proteklog vikenda u Body building klubu Mornar u Puli održana je provjera forme za natjecatelje s područja Istarske županije, a uoči jesenskog dijela natjecanja u body buildingu. Naravno, najzanimljivije je Državno prvenstvo u body buildingu koje će se u rujnu, točnije 12. rujna održati u Čakovcu. No, prvo natjecanje je već 4. rujna u Rumunjskoj gdje će se održati Balkansko prvenstvo. Tjedan dana nakon Čakovca, 15. rujna, natjecatelje čeka i Europsko prvenstvo u Španjolskoj, budu li epidemiološke prilike to dozvoljavale.

Prvi nastup Dore Benković

- Iz pulskog BBK-a djevojke se spremaju za bikini fitness, wellness i body fitness kategoriju, dok se u muškoj kategoriji natječe Zlatko Piralić u kategoriji Classic bb. Željela bih izdvojiti i prvi nastup, odnosno izlazak na binu Dore Benković koja se natječe u bikini fitness kategoriji, rekla nam je vlasnica BBK-a Mornar i trenerica pozinga Katarina Fištrović - Sanković.

Valja pojasniti da je kategorija bikini fitness uvedena 2011. godine i, prema pojašnjenju Hrvatskog body building saveza, namijenjena je ženama koje redovito treniraju i paze na prehranu. Ocjenjuje se cjelokupna linija tijela, sklad i proporcije te zdrav izgled. Naglasak je na dobro oblikovanom, zdravom i atraktivnom izgledu, sličnom kao na modelima. Natjecateljice se ocjenjuju u dva kruga, nose dvodijelni bikini i visoke potpetice. U oba kruga izvode se četvrt okreti, uključujući prednju, stražnju i bočne strane. Finale počinje sa "I walk", što svakoj natjecateljici pruža priliku da predstavi svoje tijelo i šarm u pokretu. Kategorija wellnessa namijenjena je ženama koje preferiraju mišićnu tjelesnu građu, sportsku i estetsku figuru, s većom tjelesnom masom nego u Bikini Fitnessu. S ovog gledišta, Wellness Fitness nalazi se negdje između Bikini Fitnessa i Women’s Physiquea. Sudačko ocjenjivanje se provodi kao i u Bikini fitnessu. Natjecateljice izvode četvrt okrete u dva kruga plus pojedinačno predstavljanje "I walk" u finalu. Horizontalne proporcije (bokovi i struk do širine ramena) mogu pogodovati ženama s malo većim bokovima, bedrima i stražnjicom. I konačno body fitness, kategorija koju je IFBB uvela 2002. godine kako bi pružila priliku natjecanja široj skupini skladno građenih žena. Ocjenjuje se samo figura bez slobodne rutine. Ova se formula pokazala korisnom i broj natjecateljica koje sudjeluju na natjecanjima povećava se svake godine. Suci trebaju procijeniti ukupni atletski izgled tijela, uzimajući u obzir simetrično razvijenu tjelesnost, mišićni tonus i oblik, s malom količinom potkožne masnoće, kao i kosu, šminku i individualni stil prezentacije.

Spremno 15-ak natjecatelja

Classic Bodybuilding je verzija bodybuildinga za muške sportaše koji ne žele razvijati mišiće do "ekstremnog" punog potencijala, već više vole lakšu, "klasičnu" građu tijela. Da bi se natjecateljima stvorile jednake šanse, tjelesna težina natjecatelja ograničena je prema njihovoj tjelesnoj visini, slijedeći posebnu IFBB formulu za svaku kategoriju visine tijela (trenutno postoji pet kategorija: 168 cm; 171 cm, 175 cm, 180 cm i iznad 180 cm). Budući da je mišićna masa ograničena, posebna se pozornost posvećuje cjelokupnom prikazu tjelesne građe, proporcijama tijela, obliku i stanju mišića (gustoća, razina potkožne masnoće, definicija i detalji).

Dakle iz pulskog kluba za natjecanja su spremne Majda Vasić, Mirela Martinović, Nina Glavina, Vanja Grubišić, Dora Benković, Isabelle Voschion, Marina Kecman i Zlatko Piralić. Iz Porečkog BBK-a Veli Jože na natjecanja idu Marijan Jakovčić, Nenad Marković i Darjan Paladin, Maja Schmidt, Mita Đekić Bočkaj te Tatjana Paćalat.

Iako je ovdje provjerena forma uoči jesenskog dijela natjecanja, valja naglasiti da se natjecatelji spremaju cijelu godinu, dok se pripreme intenziviraju zadnja tri mjeseca, uz pravilnu prehranu i uzimanje dodataka prehrani.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater