U Izmiru započelo Europsko U-18 prvenstvo

ODBOJKA NA PIJESKU "Žalovke" startale s dvije pobjede

| Autor: Ivica CEROVAC

U turskom Izmiru započelo je Europsko U-18 prvenstvo u odbojci na pijesku na kojem hrvatske boje brane Ana Šverko i Ema Mrkić, članice Žala iz Banjola. Europska smotra je prvotno trebala okupiti 32 ekipe podijeljene u osam skupina, no koronavirus je umiješao svoje prste te su tri para odustala i tako ih je u prvenstvo krenulo 29 pristiglih iz 22 države. Sistem natjecanja nije se mijenjao, a igrom slučaja, jedna od tri skupine koje su ostale na tri ekipe bila je skupina D, u koju je "ples kuglica" svrstao aktualne juniorske prvakinje Hrvatske.

Prvi susret donio im je ogled s reprezentacijom Rumunjske, čije su boje branile Alexia Ioana Bradatan i Ioana Teodora Radu. Prvi set Šverko i Mrkić uvjerljivo su riješile u svoju korist rezultatom 21:8, dok je u drugom bilo malo više neizvjesnosti, ali dramatika je izostala i s 21:16, nakon 31 minute provedene na terenu, "žalovke" su upisale prvu pobjedu. U drugom susretu hrvatskim su reprezentativkama protivnice bile Čehinje Klara Selicharova i Jana Fixova, koje su prvi set riješile u svoju korist rezultatom 21:15. "Žalovke" su se vratile u drugom u kojem su slavile s 21:17, da bi potom protutnjale kroz treći s 15:5 i nakon 43 minute potvrdile prvo mjesto u skupini D. Drugo su osvojile Čehinje, koje su svladale Rumunjke s 2:0.

Danas kreće nokaut faza, a osam pobjednika skupina plasiralo se direktno u osminu finala, dok će drugoplasirane i trećeplasirane ekipe međusobno razigravati za preostalih osam mjesta. Mrkić i Šverko će tako prolazak u četvrtfinale tražiti preko boljeg iz dvoboja Slovenki Asje Šen i Ire Kadunc te Poljakinja Melanije Marcinowske i Malgorzate Ciezkowske.

Za razliku od odbojkašica, kod odbojkaša nije bilo odustajanja i prvenstvo je okupilo 32 para među kojima su svoje mjesto pronašli i hrvatski predstavnici, Mario Jurković i Marko Repek. Njih je ždrijeb smjestio u skupinu E u kojoj su upisali tri poraza i tako zaključili svoj nastup. Najprije ih je porazio ukrajinski par kojeg su činili Jevgenij Boiko i Vladislav Omelčuk (21:13, 21:13), potom Česi Krystof Nemec i Jakub Malik (17:21, 21:10, 15:12) te na kraju Latvijci Sandis Berzins i Davis Teteris (21:9, 21:17). (I. C.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter