ODBOJKA

Uvjerljiva pobjeda, unatoč opuštanju, na Europskom prvenstvu odbojkašica: Estonija - Hrvatska 1:3

| Autor: Goran ROJNIĆ

Utakmica 2. kola Skupine C Europskog prvenstva odbojkašica: Estonija - Hrvatska 1:3 (18-25, 17-25, 28:26, 12-25). Dvorana Papp Laszlo. Suci: Vlatko Ristovski (Makedonija) i Michail Themelis (Grčka).

ESTONIJA: N. Peit, Bahmatsev, Monnakmae, Miilen, Kullerkann, Hollas, E. Peit, Ennok, Pajula, Laak, Nolvak, Kiisk, Moor, Haidla,

HRVATSKA: Šain, Stanović, Butigan, Božičević, Mlinar, Ikić, Popović-Gamma, Dumančić, Fabris, Šamadan, Brčić, Deak, Klarić.

Oporavile su se hrvatske odbojkašice nakon "šokantnog" poraza na premijeri Europskog prvenstva od Azerbajdžana (2-3), kada su propustile nekoliko prigoda za pobjedu. U drugom kolu skupine C svladale su Estonke, djelujući sigurno u prva dva seta, da bi u trećem dovele pobjedu u pitanje, ali i furiozno projurile četvrtim setom.

U prva dva identična seta Hrvatska je djelovala sigurno i protivnicama nije dopustila da je ozbiljnije ugroze u finišima kada se odlučivalo kome će pripasti set. Najučinkovitijoj hrvatskoj igračici Samanti Fabris u prva dva seta se pridružila Lucija Mlinar, koja je bila nezadrživa za protivnice, ali i Božana Butigan i Karla Klarić. U prvom setu kod rezultata 16-15 za Hrvatsku izabranice Danielea Santarellija odjurile su na 21-17 i protivnicama dopustile još samo jedan poen. U drugom se Hrvatice su dominirale od početka (8-2, 16-7, 21-9) opustivši se tek toliko da mirno privedu drugi set u svoju korist. U tim trenucima treću igračicu prvenstva, Kristiine Miilen, naša je reprezentacija svela na svega tri poena.

Međutim, u trećem setu Estonku su od početka imale prednost od dva-tri poena (8-6, 16-12), koje hrvatske igračice nikako uspijevale dostići, a kod zaostatka 17-21 činilo se da je set izgubljen. Ipak, u finišu je Hrvatska preokrenula set (24-23), ali i propustila dvije meč lopte, a novi poklon Estonkama nije trebao te su osvojile treći set (28-26).

To je uozbiljilo hrvatske igračice koje su u četvrtom setu odmah pokazale da namjeravaju zaključiti susret. Povele su 4-1, ubrzo i 12-5 i 15-9, da bi odjurile na 23-11 i sigurno privele susret kraju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter