OBJAVLJEN KALENDAR UTRKA

ISTARSKA TREKING LIGA 2019. Novost je Masters besplatna utrka na kojoj će nastupiti samo najbolji i to po pozivu

Foto Dejan HREN

Foto Dejan HREN


Pravo nastupa na Masters utrci ostvaruju svi natjecatelji koji su osvojili jedno od tri prvih mjesta na svim ITK utrkama. Ukoliko netko više puta osigura nastup, upražnjena mjesta će se popunjavati iz ukupnog poretka Istarskog Treking Kupa. Na ovaj način ćemo na jednom mjestu sakupiti treking kremu, kaže Alen Paliska u ime SRK Albe i Sport boxa 

Za sve ljubitelje trekinga - objavljen je kalendar utrka u sklopu Istarskog treking kupa za 2019. godinu. Valja napomenuti da je Kup startao 26. prosinca 2016. godine i sada, svega dvije godine kasnije, svi su i više nego zadovoljni onime što su postigli. Tako je impresivna brojka od više od tisuću natjecatelja iz čak 20 zemalja nešto čime se tek rijetki mogu pohvaliti. I ove godine svi ljubitelji čistog trekinga, prljavih patika i "zelenih" ruta uzduž i poprijeko Istre zasigurno će pronaći nešto za sebe. A ovogodišnje atraktivne trke osmislili su, kao i dosad, najjači istarski klubovi, SRK Puls iz Ližnjana, SRK Alba i Sport box iz Labina i SD Trickeri iz Pazina. 

Compressport IstraTrek u Žminju

 Godinu istarskih trka otvara 16. veljače 2019. Brtonigla Adventure Trek, već poznata i priznata utrka na području Brtonigle u organizaciji SD Trickera. Već 2. ožujka Istarski treking kup nastavlja utrkom Compressport IstraTrek na području Žminja u organizaciji SRK Albe. U svibnju, točnije drugu nedjelju u tom mjesecu, održat će se Lim Bay Challenge na području Vrsara, a organizacija je opet pripala SD Trickerima. Usred ljeta, točnije 14. kolovoza, na redu je noćna utrka, takozvani "Treking pod zvijezdama" u Raši, u organizaciji Sport boxa. 

Prema kraju godinu slijede dvije utrke - u studenom, točnije u subotu 16. studenog 2019. zabilježena je na karti utrka ona u Šišanu na Monte Madoni pod nazivom Svetica treka, a domaćini su već znani SRK Puls. I za kraj jedno iznenađenje, takozvani Masters 14. prosinca 2019. na, za sada, nepoznatoj lokaciji i u organizaciji svih klubova zajedno, ali samo s ultra stazom za najizdržljivije. 

U ime organizatora SRK-a Alba i Sport boxa Alen Paliska rekao je da je, generalno, smanjen broj utrka u ITK-u upravo zato da bi podigli kvalitetu natjecanja. 

- U dosadašnjem formatu, organizatori su jednostavno imali previše utrka, bio je preveliki vremenski angažman, pogotovo ako se uzme u obzir da svaki organizator, uz ITK, organizira barem po jednu veliku manifestaciju. Novost je da su Štriga i Dvigrad Trek ispali iz kombinacije, a da bi nadomjestili rogaine aspekt, Raški treking će se organizirati u score sustavu, što znači da će natjecatelji imati na raspolaganju limitirano vrijeme u kojem će morati pronaći čim više kontrolnih točaka. Najdugovječnija hrvatska treking utrka, Compressport IstraTrek, u svom četrnaestom izdanju dolazi pak u Žminj, gdje će doći do izražaja orijentacijske sposobnosti natjecatelja, pojasnio je neke utrke Paliska. 

Prvaci svijeta u trekingu 

Govoreći o velikoj novosti za 2019. godinu, takozvanoj Masters utrci Istarskog treking kupa, pojasnio je da se radi o besplatnoj pozivnoj utrci na kojoj će nastupiti po 27 najboljih natjecatelja i natjecateljica na neutralnom terenu u zajedničkoj organizaciji svih organizatora. 

- Pravo nastupa na Masters utrci ostvaruju svi natjecatelji koji su osvojili jedno od tri prvih mjesta na svim ITK utrkama. Ukoliko netko više puta osigura nastup, upražnjena mjesta će se popunjavati iz ukupnog poretka Istarskog Treking Kupa. Na ovaj način ćemo na jednom mjestu sakupiti treking kremu i s obzirom da treking van ITK-a praktički više ne postoji, dobiti prvake svijeta u trekingu, istaknuo je Paliska. 

Denis Mirković iz SRK Albe istaknuo je, pak, da je prošlo točno dvije godine od kada su zajedno sa SD Trickerima i SRK Albom osnovali Kup i godinu dana otkako im se pridružila i afirmirana tvrtka u outdoor svijetu Sportbox.hr. 

- Zamislite kada spojite tri skoro najbolja kluba u Istri i Hrvatskoj i tome pridodate organizatore koji rade na svjetskom nivou. Zasigurno dobitna kombinacija! I upravo je zbog tog spoja, međusobne suradnje i zajedništva, razmjene iskustva, zdrave konkurencije, u protekle dvije godine razina kvalitete organizacija utrka dosegla vrlo, vrlo visok nivo, a kojega su ponajviše na svojoj "koži" osjetili natjecatelji. To je, između ostalog, bio i jedan od naših primarnih ciljeva, a na tome sigurno nećemo stati, istaknuo je Mirković. 

Naglasio je i da je Istarski treking kup, nakon samo dvije godine, postao sinonim za odlično organizirane utrke, pustolovinu s vrlo atraktivnim lokacijama i zagarantiranu zabavu za sve koji se žele "ispuhati" i napuniti svoje baterije. 

Senad Hodžić iz SD Trickera naveo je da i oni ove godine ne miruju te su tako (su)organizatori čak 20-ak utrka. Trickeri su naime krovni organizatori, u suradnji s raznim organizatorima, preostalih pet kola Istarske zimske lige (13. siječnja - Sv. Petar u šumi, 27. siječnja - Rabac,10. ve ljače - Vodnjan, 24. veljače - Pula, 3. ožujka - Umag). Potom, u sklopu ITK, 16. veljače kreće 9. izdanje sada već kultne treking utrke koja tradicionalno ide u trećem vikendu veljače u kombinaciji sa Choco&Wine festom Brtonigla Adventure Trek, što će ujedno biti 1. kolo Istarskog treking kupa. Nadalje, 17. ožujka je Pazinčica.

Clear Water Revival u Pazinu 

- To će biti 14. izdanje originalne umotvorine iz radionice Trickera gdje se na stazi od 17 kilometara natječu dvočlani timovi trčeći i izmjenjujući se na jednoj bicikli, pri tome više puta prelazeći Pazinčicu i okolne potoke. U posljednje tri godine utrka je obogaćena i za trail kategoriju. Nadalje, 11. i 12. svibnja na redu je Lim Bay Challenge u Vrsaru, 4. izdanje dvodnevne manifestacije gdje u subotu imamo pustolovnu utrku za dvočlane timove, dok je nedjelja rezervirana za 3. kolo Istarskog treking kupa. Utrka prolazi najljepšim predjelima Limskog zaljeva, Vrsarskog arhipelaga i njegova zaleđa, pojašnjava Hodžić. 

Nije kup, ali je Istralandia 

U svibnju, 25., u Pazinu će se održati zanimljiva i vrlo popularna obiteljska utrka Fameja u svom 12. izdanju. Utrka je namijenjena djeci svih uzrasta i njihovim roditeljima, a moguće su i drugačije kombinacije kao, primjerice, braća, rođaci i slično u dvočlanim timovima. Onda 22 lipnja slijedi Istralandia Run&slide (Istralandia), 4. izdanje utrke na 5 kilometara koja svoju kulminaciju ima u završnom spustu niz tobogan sve do ciljne ravnine koja se održava u vodenom parku Istralandia, a gdje se svi natjecatelji mogu dobro zabaviti i nakon utrke. U petak 12. srpnja na redu je 10k run (Bale), utrka u suton, u sklopu Bale-Valle outdoor festivala, koja će se ove godine održati po 4. puta, ali sada na novoj lokaciji. Iz samog mjesta Bale seli se, naime, u kamp San Polo. 

Istrian Wine Run u Umagu na redu je 7. rujna, a ove godine riječ je o šestom izdanju najveće utrke u režiji SD Trickeri i svakako najzabavnije utrke u Hrvatskoj i šire prepune trčanja uz dobru zabavu, glazbu i maskenbal. Kraj listopada 19. 10. rezerviran je za ISAP Run u Tinjanu, 8 kilometara dugu utrke pitoresknom stazom suhozida u sklopu ISAP-a koji se već niz godina tradicionalno održava u Tinjanu. Od 6. do 8. prosinca slijedi zimsko izdanje Lim Bay Challenge i 2. hrvatska outdoor konvencija (Vrsar - resort Belvedere). Riječ je o trećem izdanju dvodnevne trail manifestacije koja kroz razne kategorije prolazi najljepšim predjelima između Dvigrada i Vrsara, mnoštvom obalnih kampova, starim gradom Vrsarom i parkom skulptura Dušan Džamonja. Ovogodišnje drugo izdanje hrvatske outdoor konvencije i ove će godine okupiti poznata lica iz svijeta outdoora. A nakon Mastersa Istarskog treking kupa, slijedi u studenom i prosincu nova organizacija prva četiri kola 15. sezone Istarske zimske lige u trčanju powered by Plava Laguna. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini