BORAC OD ROĐENJA

NOEMI MENDIKOVIĆ 16-godišnja Puljanka jedina hrvatska jahačica paraolimpijka SAN MI JE NASTUPITI NA PARAOLIMPIJSKIM IGRAMA 2024. U PARIZU

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ

Ubrzo nakon ukidanja korona izolacije krenuli smo vježbati internacionalni FEI Paradressage Individual test GRADE II kategorije i odlučile nastupati na Croatia Cupu zadnji vikend u lipnju, gdje su Noemi i Mantra odjahale vrhunski i osvojile prvo mjesto s visokih 62,451 posto. Kao kineziolog i FEI trener jahanja, nisam očekivala da će me Noemin i Mantrin nastup toliko ispuniti ponosom i suzama radosnicama te zagrljajima i čestitkama sudaca koji nisu štedjeli riječi hvale za ovaj prekrasan par, kaže trenerica Suzana Haber

Za 16-godišnju Noemi Mendiković, pulsku gimnazijalku, može se reći da je borac od rođenja. Rođena s dijagnozom spine bifide (rascjep kralježnice), bila je po mnogima osuđena na doživotnu nepokretnost. No, zahvaljujući upornosti i volji roditelja, terapeuta u Zagrebu i Puli te nje same, uspješno je prohodala. Iako i danas treba kolica za duže relacije, mnogima je samo njeno hodanje ravno čudu. Noemi tu ipak nije stala, unatrag četiri godine donijela je odluku da će se okušati i u sportu, a izbor je pao na jahanje i na renomirani rovinjski Konjički klub Sveta Eufemija. Danas s ponosom može reći da je jedina hrvatska jahačica, na putu da postane paraolimpijka, koja je na zadnjem nastupu rasplakala i suce!

- Jašem već sedam godina. Svidjelo mi se kako izgleda jahanje pa sam poželjela probati. Bilo me ispočetka strah, ali kad sam taj strah prevazišla, počela sam uživati. Počela sam s terapijskim jahanjem i trenirala godinu i pol dana, a onda je moja trenerica Jutta Haber procijenila da mi dobro ide i da bih trebala probati jahati sama. I tako sam krenula s novom trenericom, njenom kćerkom Suzanom. Nastupala sam najprije na klupskim natjecanjima i, eto, sada prvi puta išla u Zagreb na 2. kolo Croatia Cupa 2020. i 2. kolo Batida Dressage Cupa 2020. koje je održano krajem lipnja na Zagrebačkom hipodromu. Zajedno s trakenerskom kobilom Mantrom, koju sam jahala i koja mi je bila stvarno dobra, super sam odradila Individual Championship test (II. kategorija) na natjecanju i ostvarila rezultat preko 62 posto, rekla nam je Noemi.

Neke je elemente, kaže, mogla odraditi i bolje, ali je više-manje zadovoljna nastupom, a pogotovo Mantrom, koja joj, ističe, baš odgovara. Odmah po povratku iz Zagreba nastavila je s treninzima, jer je krajem srpnja čeka još jedan nastup u Zagrebu.

- Želja mi je nastupiti na Paraolimpijadi 2024. godine u Parizu, a hoću li u tome uspjeti, vidjet ćemo. Za sada nastavljam trenirati, uz podršku cijele obitelji i pod budnim okom trenerice Suzi, kaže nam Noemi i ističe da je u jahanju veliki užitak ići na teren, u prirodu, ali i da s druge strane i treninzi u "manježu" donose zadovoljstvo, pogotovo kada u konačnici na natjecanju pokaže što zna i može, hendikepu unatoč!

Zadovoljstvo ovakvim nastupom nije krila ni trenerica Suzana Haber.

- Noemi i ja surađujemo već četiri, pet godina. Dugo vremena je jahala samo manje konje, ponije, a tek nedavno smo prešli na većeg konja, pa naposljetku na Mantru, koja sa svojih 170 centimetara u grebenu već spada u red viših konja. Noemi doživljavam kao vrlo povučenu i krhku curu, ali čim sjedne na konja ona kao da se izmjeni i postaje samopouzdana, sigurna cura koja bez problema upravlja životinjom od 600 kilograma, kaže Suzi.

U treninzima je, ističe, nimalo ne štedi, naprotiv, Noemi sve prihvaća i pokušava izvesti zadane radnje najbolje što može te ima veliko povjerenje u nju kao trenericu i nikad joj ništa nije teško, iako je i Suzi svjesna, kaže, da joj neke stvari u treninzima ne idu lako i da treba uložiti dvostruko više truda da bi postigla cilj.

- Nedavno je počela jahati Mantru, moju trakenerski kobilu izuzetno kvalitetnog hoda i zlatne naravi, pa se brzo pokazalo i da su njih dvije svjetska kombinacija! Ubrzo nakon ukidanja korona izolacije krenuli smo vježbati internacionalni FEI Paradressage Individual test GRADE II kategorije i odlučile nastupati na Croatia Cupu zadnji vikend u lipnju gdje su Noemi i Mantra odjahale vrhunski i osvojile prvo mjesto s visokih 62,451 posto. Kao kineziolog i FEI trener jahanja nisam očekivala da će me Noemin i Mantrin nastup toliko ispuniti ponosom i suzama radosnicama te zagrljajima i čestitkama sudaca, koji nisu štedjeli riječi hvale za ovaj prekrasan par. Moram reći da joj se divim. Divim se tomu u što se Noemi pretvori kada sjedne na konja. To je nevjerojatno snažna i talentirana mlada jahačica i stvarno mi je veliko veselje surađivati s njom i nadam se da ću je pratiti na još mnogo lijepih nastupa, rekla nam je, gotovo u dahu, Suzana.

Noemi se, pojašnjava, uvijek iskazala svojim korektnim držanjem na konju te nevjerojatnim "feelingom" za konja dok mu daje razne komande, a uz sve to vrlo je koncentrirana i samouvjerena dok jaše zadane zadatke. I Mantra je, dodaje trenerica, brzo shvatila da mora posebno pripaziti na Noemi i prihvatiti nešto drukčije komande. Primjerice, Noemi koristi dva biča s obje strane konja i daje lagane impulse kako bi usmjerila ili potjerala Mantru, umjesto listova koje nije u mogućnosti koristiti, a koji se inače koriste za tjerajuće komande, usmjerenje ili bočna kretanja.

- Noemi u svakom slučaju ima talent i mogućnost kvalificirati se za Paraolimpijadu. Za kvalifikaciju nam je u planu krenuti na međunarodna natjecanja i dobiti bodove za svjetsko prvenstvo sljedeće godine, ali moram napomenuti da je konjički sport financijski zahtjevniji od ostalih sportova zbog četveronožnog sportaša koji treba poseban prijevoz i skrb. Stoga se nadamo potporama da bi ostvarili zadane planove, zaključila je na kraju trenerica Suzana Haber te se zahvalila cijeloj ekipi koja je pomogla oko sređivanja, prijevoza i skrbi za Mantru, kao i naravno Noeminim roditeljima koji su joj najveća podrška u svakom trenutku.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini