LONDON

Neredi na finalu EP-a lako mogli dovesti do brojnih stradanja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Incidenti koji su se dogodili za vrijeme finalne utakmice Europskog nogometnog prvenstva između Italije i Engleske, kada su stotine navijača bez ulaznica provalile na stadion Wembley, mogli su dovesti do stradanja sa smrtnim ishodom, pokazalo je neovisno izvješće objavljeno u petak.

Izvršni direktor Engleskog nogometnog saveza (FA) Mark Bullingham ispričao se, nakon objavljivanja izvješća od 129 stranica, svim navijačima zbog "užasnog iskustva" kojeg su doživjeli taj dan.  Izvješće, čiji je autor Louise Casey, bivša vladina dužnosnica, kao zaključak ističe "kolektivni neuspjeh" u predviđanju takvih događaja. 

Istragom je utvrđeno da je oko 2.000 navijača bez ulaznica uletjelo na Wembley 11. srpnja nakon 17 "masovnih proboja" kroz ulaze na stadionu pri čemu su mnogi probijali put udarajući i šutirajući redare prije nego što je Engleska izgubila od Italije u svom prvom velikom finalu od 1966.

Izvješće navodi da je "jasno da su zamalo izbjegnuta stradanja sa smrtnim ishodom kao i za život opasne ozlijede za potencijalno mnogo navijača koji su čekali na ulaze na Wembleyu".

"Da se to može dogoditi bilo gdje u Velikoj Britaniji u 21. stoljeću je zabrinjavajuće. A da se to moglo dogoditi na dan kada se igra najveća utakmica za nas u zadnjih 55 godina i to na našem nacionalnom stadionu je uzrok nacionalnog srama", ističe se u izvješću.

"FA se ispričava za užasno iskustvo koje su mnogi doživjeli na Wembleyu a što je trebalo biti povijesna večer za nogomet", kazao je Bullingham.

"Ponašanje velike manjine navijača Engleske nije bilo samo sramotno, već je bezobzirno ugrozilo živote", kazala je Louise Casey. 

"Užasno ponašanje navijača Engleske u danu finala trebalo bi biti poziv na buđenje za sve nas. Predugo su se postupci manjine engleskih navijača tolerirali kao da su dio nacionalne kulture umjesto da se izravno suočimo s tim", dodala je. 

Kako se navodi u izvješću, oko 60.000 navijača bez ulaznica je bilo spremno uletjeti na stadion, da je Engleska pobijedila, kako bi gledalo uručenje pehara prvaka. 

"Manjina navijača Engleske pretvorila je ono što je trebalo biti dan nacionalnog ponosa u dan sramote", zaključila je Casey. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater