ZAGREB

Na ZOI za gluhe 12 hrvatskih sportaša

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Na Zimskim olimpijskim igrama za gluhe, koje će se od 12. do 22. prosinca održati u talijanskoj provinciji Sondrio nastupit će tisuću sportaša iz 33 zemlje, a hrvatske boje branit će 12 sportaša u alpskom skijanju, curlingu i šahu.

"U Italiji ćemo po drugi put nastupiti na Zimskim olimpijskih igrama za gluhe jer smo prvi nastup imali još 2007. u Salt Lake Cityu gdje je naša skijašica Rea Hraski osvojila brončano odličje u slalomu i to je za sada naša jedina medalja sa ZOI za gluhe", rekao je predsjednik Hrvatskog sportskog saveza gluhih Oliver Lušić. 

Dodao je kako su očekivanja velika, ali i kako su naši sportaši uzori mladima kako je sve moguće.

"Sportaši koji se natječu u različitim sportovima i disciplinama pokazuju nam svaki dan, svojom požrtvovnošću, da je sve moguće. Očekivanja i nadanja su uvijek velika, ali oni su i uzor mladima kako je sve moguće i kako su prepreke tu da bi ih premostili. Mi, zajedno s njima, snažno vjerujemo u ovaj događaj i u poruku koju on donosi sa sobom: uspjeh ZOIG će biti uspjeh svih," dodao je Lušić.

Od hrvatskih predstavnika najviše se očekuje od višestruke osvajačice medalja sa svjetskih i europskih prvenstava za gluhe skikaje Ree Haski s kojom je kao trener-savjetnik završne pripreme odradio naš bivši skijaš Natko Zrnčić Dim. 

"Najvažnije je da me zaobiđu ozljede zbog kojih sam morala propustiti posljednje dvoje ZOI za gluhe. Poznajem sve svoje suparnice, a u Italiji ću nastupiti u svim disciplinama i kako sada stvari stoje očekujem da ću više izgleda za neki pod plasmana na pobjedničkom postolju imati u brzim disciplinama", kazala je Hraski.

Prvi nastup na ZOI za gluhe imat će i naše predstavnice u curlingu.

"Kako u Hrvatskoj ne postoji prava curling staza završne pripreme morali smo obaviti u inozemstvu a u njima nam je preko video linka pomagao trener iz Kanade", kazala je članica reprezentacije Maja Sertić koja je najavila da će naša reprezentacija nastupiti u sastavu Marijana Božić, Vanja Beganović, Maja Sertić, Emina Crnaić i Melani Turković.

Po prvi put na ZOI za gluhe će se održati i natjecanje u šahu u kojem će s natjecati 16 reprezentacija od kojih će se čak osam ravnopravno boriti za pobjedničko postolje. 

Hrvatska će imati jaku reprezentaciju u kojoj su jedan velemajstor, Fide majstor i četiri majstorska kandidata a boje naše zemlje za šahovskom tablom branit će Zlatko Klarić, Bogdan Božinović, Darko Švec, Toni Vujčić, Goran Cechi i Emil Nikolić, dok će Klarić, Božinović i Vujčić uz to, nastupiti i u blitzu.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of