CLEVELAND

MLB: 'Indijanci' iz Clevelanda postaju 'Čuvari'

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Bejzbolaška momčad Cleveland Indians (Indijanci), koja se natječe u sjevernoameričkom MLB-u, promijenit će ime u Cleveland Guardians (Čuvari), jer je prijašnji naziv smatran rasističkim.

Vijest o promjeni imena objavljena je na klupskom Twitter profilu, a prenio ju je svojim glasom slavni američki glumac Tom Hanks u video poruci, u kojoj je kao podloga korištena glazba dvojca "The Black Keys".

Na svom službenom internetskom portalu klub je pojasnio da je novo ime izabrano kao referenca na skulpture koje krase most Hope Memorial, a koji se nalazi u neposrednoj blizini stadiona. U izboru novog imena sudjelovalo je više od 40.000 navijača, a čelnici kluba savjetovali su se i s predstavnicima američkih urođenika.

Novi logotip kluba čini bejzbolska lopta ukliještena između dva slova G koja su ukrašena krilima, a inspiriran je kacigama s krilima koje nose kipovi na spomenutom mostu.

Momčad iz Clevelanda je pod imenom Indians nastupala više od 100 godina, od 1915. i pod njim osvojila dva naslova MLB prvaka (1920. i 1948.), a još četiri puta su poraženi u finalu doigravanja (1954., 1995., 1997. i 2016.).

Novo ime klub će nositi od dana završetka aktualne MLB sezone.

U američkim profesionalnim ligama za promjenu imena povezanog s američkim urođenicima odlučila se i NFL momčad iz Washingtona koja je nosila ime Redskins (Crvenokošci).

Ostala su još tri kluba koja nisu povukla takav potez: NHL momčad Chicago Blackhawks, MLB momčad Atlanta Braves i NFL momčad Kansas City Chiefs.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum