MELBOURNE

I Australija najavila diplomatski bojkot ZOI u Pekingu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Australija će se pridružiti Sjedinjenim Državama u diplomatskom bojkotu Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, izjavio je u srijedu premijer Scott Morrison, dok su i druge zemlje najavile slične poteze u znak prosvjeda protiv kršenja ljudskih prava u Kini.

Odluka o diplomatskom bojkotu neće utjecati na sudjelovanje australskih sportaša na ZOI u Pekingu koje se održavaju od 4. do 20. veljače sljedeće godine.

Sjedinjene Države su u ponedjeljak priopćile da će njihovi vladini dužnosnici bojkotirati Olimpijske igre u Pekingu u veljači. Kina je na to rekla da će Sjedinjene Države "platiti cijenu" za svoju odluku te je kao odgovor upozorila na protumjere, ali nije dala detalje.

Morrison je rekao da je odluka o bojkotu donesena u srijedu zbog neuspješne borbe Australije da ponovno otvori diplomatske kanale s Kinom kako bi razgovarali o navodnim kršenjima ljudskih prava u dalekoj zapadnoj regiji Xinjianga i potezima Pekinga protiv australskog uvoza.

Objavljujući planove, Morrison je rekao da Peking nije odgovorio na nekoliko pitanja koja je pokrenula Canberra, uključujući optužbe za kršenje prava.

Stoga ne čudi da dužnosnici australske vlade neće ići u Kinu na te Igre, rekao je Morrison novinarima u Sydneyu, no australski sportaši će sudjelovati.

Kina je zanijekala bilo kakvu nepravdu u Xinjiangu i rekla da su optužbe izmišljene.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je na dnevnom brifingu da "nikoga nije briga dolaze li u Peking australski političari".

Ostali saveznici SAD-a sporo su se obvezali na pridruživanje bojkotu.

Velika Britanija razmatra odobravanje ograničene prisutnosti vlade na događaju u kineskoj prijestolnici koji bi zaustavio potpuni diplomatski bojkot, objavio je "Telegraph" u srijedu.

Japan razmišlja o tome da ne pošalje članove vlade na ZOI nakon što su Sjedinjene Države objavile svoj diplomatski bojkot, objavio je u srijedu dnevni list Sankei Shimbun, pozivajući se na neidentificirane vladine izvore.

Južnokorejski predsjednički dužnosnik rekao je da zemlja trenutno ne razmišlja o diplomatskom bojkotu.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom