UZOR MU JE TIGER WOODS

Filip Popović iz Pule juniorski je prvak Hrvatske u golfu. "Htio bih nastupiti na PGA turniru, gdje igraju svi moji idoli"

Filip je član Golf kluba Brioni 1922. i Golf kluba Pula, a ovim se sportom bavi tek godinu i pol * Adrenalinsko uzbuđenje koje se osjeća u downhillu ubrzo sam počeo osjećati i ispucavanjem golf loptica

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Filip Popović u godinu i pol vinuo se u vrh hrvatske golf scene

Filip Popović u godinu i pol vinuo se u vrh hrvatske golf scene


Mladi golfer, 17-godišnji Puljanin Filip Popović, prije desetak dana osvojio je u Zagrebu titulu juniorskog prvaka Hrvatske. Velik je to uspjeh za mladog sportaša koji je tek prije nepunih godinu i pol prvi put zamahnuo golferskom palicom. Tim smo povodom razgovarali s Filipom, učenikom trećeg razreda sportskog odjela pulske Gimnazije i talentiranim golferom koji reda iznimne sportske rezultate. Za početak, pojasnio je kako se uopće rodila ljubav prema golfu.

Učio od Ivana Ninkovića

- Kad sam prvi put udario lopticu kako treba, sredinom palice, vuklo me da svaki put tako udarim. To je bilo kada je Golf klub Pula organizirao tečaj golfa s PGA instruktorom Vanjom Nikolićem. Iako sam jednom, kao mali, probao igrati golf s tatom na Brijunima, tek je prije godinu i pol dana krenulo ozbiljno bavljenje ovim sportom. U početku treniranja golfa, paralelno sam trenirao downhill, kao i tenis kod također odličnog trenera Ive Lorkovića, ali na koncu je golf prevladao. Adrenalinsko uzbuđenje koje se osjeća u downhillu ubrzo sam počeo osjećati i ispucavanjem golf loptica. Sada treniram svakodnevno i posvećen sam golfu četiri sata dnevno, tako da moram jako dobro rasporediti energiju za učenje, pojašnjava Filip. Ističe da je najviše o ovom sportu naučio s trenerom Nikolićem, a značajnu ulogu u njegovom odabiru bavljenja golfom imao je i otac Branko Popović koji je bio jedan od osnivača Hrvatskog golf saveza 1993. godine.

Filipov uspjeh zasigurno leži u tome što, kako sam kaže, vremenski uvjeti poput hladnoće, jakog sunca i vjetra ne smanjuju njegovu psihičku stabilnost i koncentraciju, kao što je to slučaj kod drugih golfera.

Filip s trenerom Vanjom NikolićemFilip s trenerom Vanjom Nikolićem

Filip je član Golf kluba Brioni 1922. i Golf kluba Pula, u kojima, kaže, nema baš puno mlađih članova. Oni se, naime, mogu nabrojati na prste jedne ruke, dok je starijih golfera stotinjak.

Iako se Pula može pohvaliti svojim prvacima Hrvatske u golfu, igrači su zakinuti za suvremeno golf igralište te su primorani usavršavati svoju igru na prilagođenim terenima za vježbanje.

- Treniram ili na Brijunima ili u Valmadama, gdje se nalazi jedno pucalište. Bez entuzijazma se nikad ne mogu postići rezultati pa tako često otiđem do Savudrije. Donedavno sam ondje učio i igrao uz najboljeg igrača Hrvatske Ivana Ninkovića, koji je otišao na daljnje usavršavanje u SAD. U Savudriji je pristojno golf igralište Adriatic, jedino nemaju uvjete za juniore što se tiče cijena, kaže Filip. Skup sport, reklo bi se.

Nije lak zadatak, ističe, uskladiti školske obaveze i sport. U školi, kaže, nema velikih povlastica iako pohađa sportski odjel gimnazije, kao ni druge njegove kolege.

Nanizao medalje

Ovaj mladi igrač golfa već od malih nogu reda brojne uspjehe u raznim sportovima. S dvije i pol godine skija po snježnim stazama Kronplatza i ubrzo osvaja svoju prvu medalju. Kao predškolarac nastavlja niz na Olimpijskom festivalu vrtićanaca Istre u sprintu na 50 metara. Na natjecanju Erste Plave lige baca vorteks najdalje u Puli, Istri i Hrvatskoj, što je i dan danas, ističe, najduži hitac za tu dob. U olimpijskom taekwondou osvajač je medalja i na Svjetskom Hallelujah prvenstvu, kao i u ITF tae kwon dou. Nositelj je crnog pojasa. U kickboxingu se penjao na svjetskom nivou na najviše postolje. Osvojio je medalju i u downhill biciklizmu, a trenirao je i tenis. Ima i položenu ronilačku kategoriju.

- Budući da sam proveo puno vremena u tae kwon dou, to mi je puno pomoglo u disciplini i osjećaju za udarac u golfu. Nije rijetkost da se majstori tae kwon doa usporedo bave i golfom jer gdje ima više snažnih i savršenih udaraca nego u tae kwon dou? Teorija udarca razrađena je na principima fizike i biomehanike do najsitnijih detalja. Golf je terenska igra, a otkad znam za sebe, svake godine zimske praznike provedem na planini na skijanju, a ljetne na Fratarskom otoku u sportskom kampu kod tate, kaže Filip. Iako je dijapazon njegovih sportskih interesa širok, na koncu se ipak zaljubio u golf, probivši se nedugo zatim u sam vrh hrvatske golf scene.

Njegov je uzor legendarni golfer Tiger Woods, a i sam ima velike ciljeve za budućnost. “Htio bih igrati na PGA turniru, najvećoj organizaciji za golf turnire gdje igraju svi moji idoli”.

Ovaj mladi golfer osvajač je mnogih drugih nagrada i priznanja, a do sada je sudjelovao na desetak natjecanja u Hrvatskoj. Osvojio je, između ostalog, prva mjesta na Chase the Flag turniru na Brijunima, na Juniorskom županijskom prvenstvu za najduži udarac, na Zagreb Junior Cro Cupu, Texas Scramble na Brijunima - za najduži udarac i najbliži zastavi. Za kraj, Filip kaže da se nada da će Pula imati dostojnog nasljednika u njemu, a mi ne sumnjamo da je pred njim velika golferska budućnost.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum