LONDON

Engleska Premier League ima deset klubova među 32 najvrjednije kluba u Europi

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Engleska Premier league sada ima 10 momčadi na popisu 32 najvrjednija kluba u Europi, prema izvješću koje je u četvrtak objavila analitička kuća Football Benchmark.

Na prošlogodišnjem popisu bilo je osam klubova Premier league, a Aston Villa i West Ham United su se ove godine pridružili Manchester Unitedu, Liverpoolu, Manchester Cityju, Chelseaju, Tottenhamu, Arsenalu, Leicester Cityju i Evertonu.

Engleska prva liga prednjači s deset klubova, a slijedi je talijanska Serie A, koja ima sedam momčadi među 32.

Izvješće, koje je koristilo godišnje financijske izvještaje i vrijednosti sastava za izračunavanje vrednovanja klubova od 1. siječnja, navodi da je rast Premier league uvelike posljedica prihoda od emitiranja. S ukupnim prihodima od 5,1 milijardu eura iz sezone 2019./20. Premier League je uvjerljivo prva.

"Dok klubovi iz Premier lige u određenoj mjeri uživaju prednosti u smislu prihoda od utakmica i još veće koristi od njihove veće komercijalne privlačnosti, ono što ih stvarno razlikuje su visoko isplativi ugovori o emitiranju", ističe Football Benchmark.

Španjolski prvak Real Madrid najvrjedniji je klub u Europi četvrtu godinu zaredom s procjenom od 3,18 milijardi eura, a slijede ga Manchester United (2,833 milijarde eura) i Barcelona (2,814 milijardi eura).

U izvješću se dodaje da su se klubovi počeli oporavljati od posljedica pandemije COVID-19.

"Prošlogodišnji financijski rezultati i dalje nose negativne učinke pandemije COVIDa-19, dok posljednjih nekoliko mjeseci odražavaju čvrste znakove vraćanja nogometa u normalu. Najviše s mnoštvom ljudi koji se vraćaju na stadione i s kontinuiranom snažnom potražnjom sponzora i investitora", izjavio je autor izvješća Andrea Sartori.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of