AUTOMOBILIZAM

"40. INA Buzetski dani 2021." JUBILARNA JURNJAVA U HRVATSKOJ AUTOMOBILISTIČKOJ PRIJESTOLNICI

Na startu očekujemo čak 20 suvremenih i osam povijesnih formula i prototipova. Stižu svi najbolje rangirani vozači ovogodišnje sezone, tako da će borba za svaku poziciju, pobjedničko postolje i pokal, biti nemjerljiva, kazuje dugogodišnji direktor utrke Branko Bašić, ujedno pobjednik prve buzetske utrke prije 40 godina

| Autor: Miroslav KRPAN
Branko Bašić, Damir Rupena, Damir Kajin,Valmer Brenko i Marinko Krbavčić (snimio M.Krpan)

Branko Bašić, Damir Rupena, Damir Kajin,Valmer Brenko i Marinko Krbavčić (snimio M.Krpan)


Godinu za godinom, i tako od 5. rujna 1982. godine, stiglo se do jubilarnog 40. izdanja automobilističke utrke na brdskim stazama znane širom Europe, jedinstvenim imenom "Buzetski dani" u organizaciji neumornih entuzijasta i zaljubljenika u oktanski sport i brzine, okupljenih u Autoklubu Buzet. U hrvatskoj automobilističkoj prijestolnici, pitoresknom istarskom gradiću Buzetu, koji je svijetom, već četiri desetljeća, poznat po spektakularnom oktanskom događanju sredinom rujna, poštuju tradiciju, pa su i ove godine okupili novinare u kultnoj gostionici Most obitelji Marinac, a uobičajeno to ne propušta niti prvi čovjek grada, ma tko god to bio. Prvi je puta u ulozi gradonačelnika Damir Kajin, vjeran pratitelj buzetskih automobilističkih utrka od samih začetaka.

Promocija Buzeta

- Auto-utrka je zasigurno jedna od najljepših promocija Grada Buzeta. Organizira se 40 godina, a prva je, pamtim, bila kada sam se vratio iz vojske. Vrijeme prolazi, mi starimo, ali s tom je utrkom svih godina grad bio mlad, bit će i ubuduće. Hvala svima koji su dali sebe u organizaciju ovako značajne međunarodne manifestacije. Grad im je zahvalan, a hvala i sudionicima iz 13 zemalja koji će uveličati naš ovogodišnji jubilarni susret i utrku, kazao je buzetski gradonačelnik.

- Utrka se provodi uz poštivanje svih epidemioloških mjera, kako za vozače, njihovu pratnju, organizatore, tako i gledatelje, kojih se ove godine, uz poštivanje Covid mjera, očekuje duž staze u znakovitom broju. Ipak, poštujući zacrtano organizirane su tri pozicije gledanja i navijanja, zona starta na Mostu, znana i popularna Komušćica, jedan od najvatrenijih zavoja europskih utrka i pozicija nekadašnjeg cilja u Svi Svetima, istakao je Valmer Brenko, član Organizacijskog odbora utrke.

Organizator se pobrinuo da brzi antigenski test na Covid-19, u dane održavanja manifestacije. Petak, subotu i nedjelju, svi kojima je potreban, mogu učiniti uz cijenu 50 kuna, na lokaciji benzinske postaje Crodux na istočnom ulazu u grad. Obavezan dokument za bilo koga tko će biti na utrci Buzetski dani su ili Covid putovnica, ili preboljenje korone, ili negativni test.

Utrka je već tradicionalno završni bodovni ogled najboljih vozača Starog kontinenta u okviru FIA Prvenstva Europe na brdskim stazama, a boduje se i za FIA CEZ Prvenstvo Srednjeeuropske zone za povijesna vozila te državna prvenstva Hrvatske i Slovenije.

- Na startu očekujemo čak 20 suvremenih i osam povijesnih formula i prototipova. Stižu svi najbolje rangirani vozači ovogodišnje sezone, tako da će borba za svaku poziciju, pobjedničko postolje i pokal, biti nemjerljiva, kazuje dugogodišnji direktor utrke Branko Bašić, ujedno prvi pobjednik prve buzetske utrke prije 40 godina.

Završne pripreme

Ovog tjedna duž dionice Most – Peničići, duge 5.001 metar obavljaju se završni radovi pripreme staze i svih infrastrukturnih, a posebno sigurnosnih elemenata neophodnih za ovako značajnu, u Hrvatskoj najdugovječniju brdsku utrku i jednu od oktanskih manifestacija koju je tijekom protekla četiri desetljeća posjetilo na desetke i stotine tisuća ljubitelja brzina. Vozači i njihova pratnja bit će smješteni u tri servisna parkirališta: Most, Mašimova Škuja i Vodovod, treninzi su na rasporedu u subotu, a dvije bodovne utrke u nedjelju.

- Dočekali smo ovaj znakovit jubilej s velikim brojem sudionika i vrhunskim automobilima. Kud sreće da nas i vrijeme posluži, da padne rekord star već četiri godine, što bi bila lijepa čestitka svima nama koji živimo uz utrku, zaključio je susret s novinarima Damir Rupena, predsjednik Autokluba Buzet i predsjednik Organizacijskog odbora utrke.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini