KIJEV

Ukrajinski mačevaoci najavili bojkot kvalifikacija za OI u Parizu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ukrajinski mačevaoci, treneri i suci u tom sportu najavili su bojkot kvalifikacijskih turnira za odlazak na Olimpijske igre u Parizu, koje će se održati 2024. godine.

Tako javlja francuska novinska agencija afp, a Ukrajinci su najavili kako se neće pojavljivati na turnirima gdje će nastupati ruski i bjeloruski predstavnici. Inače, tijekom ožujka je Međunarodni mačevalački savez (FIE) postao prvi međunarodni savez koji je otvorio vrata mogućem nastupu ruskih i bjeloruskih predstavnika na Olimpijskim igrama u Parizu. 

„Ova odluka je ogromna sramota. Mi smo u šoku i to je neprihvatljivo. Izgleda da je ovaj slučaj pokazao kako je važniji novac nego li olimpijska načela“, reagirao je ukrajinski mačevalački savez nakon što je upaljeno „zeleno svjetlo“ Rusima i Bjelorusima za natjecanja.

Na izvanrednom online kongresu 89 od 136 delegata glasovalo je da se sportašima s FIE licencom koji su registrirani od Mačevalačkih saveza Rusije ili Bjelorusije, a posjeduju putovnicu ili državljanstvo tih zemalja dopusti sudjelovanje na pojedinačnim natjecanjima FIE od druge polovine travnja 2023., dok je 85 delegata glasovalo za to da se ruskim i bjeloruskim predstavnicima dopusti sudjelovanje i na ekipnim natjecanjima.

Nakon ove odluke neki su savezi, poput njemačkog i švedskog, otkazali nastupe na određenim turnirima gdje su ranije bili prijavljeni.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of