MILANO

Cavendish: Rušenje Merckxovog rekorda mi neće promijeniti život

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Britanski biciklist Mark Cavendish bi ovo ljeto mogao postati rekorder po broju etapnih pobjeda na Tour de Franceu, uspije li ostvariti još samo jedan trijumf na najpoznatijoj biciklističkoj utrci na svijetu, čime bi nadmašio slavnog Belgijca Eddyja Merckxa s kojim trenutačno dijeli rekord od 34 etapne pobjede. 

"To mi neće promijeniti život", izjavio je u razgovoru za talijanski sportski dnevnik "Gazzetta Dello Sport" 37-godišnji specijalist za sprinterske završnice, koji će na ovogodišnjem Tour de Franceu voziti za momčad Astana Qazaqstan.

Cavendish je rekao da tom rekordu ne pridaje posebnu važnost, a odbio je uspoređivati svoju i Merckxovu generaciju.

"Ne idem na Tour da bih osvojio još samo jednu etapu, nego da ih osvojim što je više moguće. Jedna pobjeda bi zadovoljila bilo koga, osim mene. Kad pobijedim u etapi, odmah počinjem razmišljati o sljedećoj", rekao je Britanac koji će u svibnju proslaviti 38. rođendan.

Cavendish je do gotovo sve 34 pobjede na Tour de Franceu došao u sprinterskim završnicama, dok je svestrani Merckx, kojeg mnogi smatraju najboljim biciklistom svih vremena, pobjeđivao na trasama svih profila, od ravničarskih do planinskih, kao i u kronometarskim etapama.

"Moja je želja profesionalno se baviti biciklizmom i pobjeđivati što je duže moguće. Kad razmišljate na taj način, onda su vam potrebni ciljevi da biste se motivirali... Kad su me na početku moje karijere pitali što želim, rekao sam da pod svaku cijenu želim biti u knjizi s najvećim biciklistima svijeta", rekao je Cavendish koji se trenutačno natječe na jednotjednoj utrci koja prolazi talijanskim cestama od Tirenskog do Jadranskog mora.

U bogatoj karijeri Cavendish je osvojio naslov cestovnog prvaka svijeta 2011., sakupio je 161 pobjedu na profesionalnim utrkama, osvajao je majice najboljeg u redoslijedu po bodovima na sve tri Grand Tour utrke, talijanskom Giru (2013.), francuskom Touru (2011. i 2021.) i španjolskoj Vuelti (2010.) te pobijedio i na monumentalnom jednodnevnom klasiku Milano - San Remo (2009.).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini