KIJEV

Ukrajina optužuje MOO da je "promotor rata"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ukrajinsko predsjedništvo optužilo je u utorak Međunarodni olimpijski odbor (MOO) da je "promotor rata" jer razmatra mogućnost da odobri ruskim sportašima sudjelovanje na Olimpijskim igrama 2024.  pod neutralnom zastavom.

"MOO je promicatelj rata, ubojstava i razaranja. MOO sretno gleda Rusiju kako uništava Ukrajinu, a zatim nudi Rusiji platformu za promicanje genocida nad Ukrajincima", napisao je na svom tweeteru savjetnik predsjednika Mihailo Podoliak, osobno ciljajući na Thomasa Bacha, predsjednika MOO-a.

"Očito je da novac kojim se kupuje olimpijsko licemjerje ne miriše na ukrajinsku krv. Zar ne, gospodine Bach?", nastavio je.

Ukrajina je od veljače 2022. pod ruskom invazijom, a službeni Kijev zahtijeva da se sportašima iz Rusije i Bjelorusije, saveznice Kremlja, zabrani sudjelovanje na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Ali MOO je u srijedu rekao da "razmatra" mogućnost da im se dopusti sudjelovanje pod neutralnom zastavom, dok su Rusi i Bjelorusi isključeni iz većine međunarodnih natjecanja od početka invazije.

Ovi su prijedlozi izazvali bijes Ukrajinaca. Predsjednik Volodymir Zelenskij u petak je osudio "licemjerje" MOO-a i pozvao Thomasa Bacha da posjeti Bahmut, jedno od žarišta u ratu s Rusijom.

U nedjelju je u svom dnevnom obraćanju rekao da je o tome napisao pismo francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu. "Olimpizam i terorističke države ne smiju se križati", rekao je Zelenskij kada mu je ukrajinski ministar sporta u četvrtak zaprijetio da će bojkotirati Olimpijske igre 2024.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater