boćanje

Puljani ne posustaju, Pazinjani slavili, Porečani izgubili: Pula gazi sve pred sobom, Pazinu derbi začelja

Vodeća ekipa prvenstva nije imala problema protiv ove sezone lošeg Zrinjevca, velikih 17:9 govori tome u prilog, a istaknuli su se Barlian i Stjepčević. Porečane i dalje trese kriza, dok su Pazinjani odlučujućim poenima Alena Guština skočili sa zadnjeg na peto mjesto

| Autor: Boris VIDULIN
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Pula nastavlja biti uvjerljiva, Istra Poreč neuvjerljiva, a Pazin je s posljednjeg mjesta minimalnom pobjedom u derbiju začelja pobjegao na peto mjesto. U jednoj rečenici to je sukus onog što se događalo u sedmom, posljednjem kolu prvog dijela Super HBL.

Vodeća ekipa prvenstva nije imala problema protiv ove sezone lošeg Zrinjevca, velikih 17:9 govori tome u prilog. Dva puta po 6:2 u klasičnim disciplinama te 5:5 u onim tehničkim bilo je dovoljno da ostanu stopostotni. Petar Barlian bio je najbolji kod domaćina, iz tri susreta izvukao je maksimalnih 6 bodova, a posebna je priča 18-godišnji Gracija Stjepčević. Osim što je u subotu imao tri pobjede i jedan neriješeni rezultat, ono što bilo samo pitanje vremena, dogodilo se puno brže od očekivanog.

On je u disciplini brzinsko izbijanje izjednačio svjetski rekord u kategoriji U 23 jer je iz 49 pokušaja isto toliko puta pogodio boću. Ukoliko nastavi ovim tempom i zadrži formu, baš nikoga ne bi trebalo čuditi da već ove sezone postavi novi rekord. Zrinjevac u svojim redovima ima tri igrača iz Istre, Filip Matijašić je pobijedio, izgubio i odigrao neriješeno, dok su Sandro Ladavac i Adrian Radola ostali tijekom cijelog susreta na klupi.

Istra ne igra dobro i to je vidljivo od početka sezone. Doduše, pojavi se pokoji bljesak kao protiv Bistona koji ih kao rival i trenutni prvak dodatno motivira, no daleko je to od onog što se očekivalo pred sezonu. Metković je puno bolji nego proteklih godina, no teško da je itko očekivao 8:0 nakon prvih igara.

Onda je Kraljić pobijedio u brzinskom, a Živolić podbacio jer je posljednjih nekoliko susreta pogađao više od 45, a u subotu tek skromnih 36, što su nevjerojatno velike razlike. U preciznom se dogodila podjela bodova, štafeta je donijela bodove Istri pa se u zadnji krug krenulo s 12:6 i bilo je iluzorno očekivati potpuni preokret. Previše neraspoloženih igrača svako kolo, ovog puta je Marčelja iz tri susreta imao tri poraza, a Špelić i Lukšić iz dva susreta dva poraza, definitivno nisu ono što se očekuje od viceprvaka Europe. Srećom da je sustav ove sezone promijenjen pa neki porazi nemaju posljedice, no ovaj u Metkoviću će vjerojatno imati.

U Pazinu se dogodio pravi rezultatski triler. Dvoboj dvije posljednje ekipa gdje su domaćinu nasušno trebali bodovi da uhvati priključak za konkurentima. Bilo je vrlo neizvjesno, a odluka o pobjedniku pala je po isteku vremena i to na dvije staze. Krenulo se s 4:4, a najnapetije je bilo u dvoboju Ivančić – Šaban jer je gostujući boćar vodio 6:1, Ivančić preokrenuo na 11:7 pa dopustio suparniku da se vratio u igru (11:10). U onom zadnjem krugu propustio je pogoditi balin za poništavanje igre, što je mladi Šaban iskoristio i došao do trinaestog poena.

U brzinskom izbijanju L. Šipek je u konačnici minimalno pobijedio Jurmana, no u igri to nije bilo toliko napeto, odnosno bilo je izvjesno da će bodove odnijeti gost. Sve je na početak vratio uvjerljivi Benjamin Guštin. Precizno je otišlo na stranu Sv. Jakova, vrlo rano je Jerčimović poveo protiv Ivančića 9:1, a Poslek protiv Štihovića 10:1 te su zadržali vodstvo do samog kraja za 6:10, a konačnih 7:11 na kraju tehničkih disciplina rezultat je podjele bodova u štafetnom izbijanju.

Stalno su se izmjenjivali u vodstvu tijekom pet minuta trčanja, domaćin je imao prednost do tri boće, gost samo jednu, da bi u posljednjih nekoliko sekundi B. Guštin i Jurman imali minimalnu prednost samo zato jer su bili nešto brži u izbačajima. Tada je, manje od pet sekundi do kraja, B. Guštin malo požurio, bacio boću nerezonski i promašio, a na drugoj stazi Karlo Šaban nije imao što čekati jer je isticalo vrijeme, samo je sa stalka uzeo boći i bacio je onako, izgledalo je "reda radi" i pogodio za 45:45.

U posljednjem dijelu susreta gosti su morali do jedne pobjede iz četiri susreta za neriješeni rezultat, a uspjeli su samo do jednog neriješenog za minimalni poraz što je vjerojatno i danak mladosti i neiskustva. B. Guštin i Lanča bili su prejaki, pobijedili su 13:0 i smanjili na 9:11. Ivančić se u disciplini krug revanširao Šabanu za poraz u disciplini pojedinačno klasično za 11:11 i tek nekoliko minuta do kraja Hrelja i Štihović su imali vodstvo 9:6, a Sergo i A. Guštin gubili 5:6.

Tada se događa veliki preokret. Lošu igru u zadnjem bacanju pri isteku vremena je Štihović htio poništiti gađanjem bulina kojeg je i pogodio, no on nije izašao van i na terenu je bio jedan poen za goste, četiri boće u "šoški" i tek jedna, ona Hrelje za domaćina. Hrelja je uzeo poen, protivnik izbio boću, i ponovo je Sv. Jakov imao poen i tri boće na raspolaganju. S prve dvije došli su na 9:9 i onda je L. Šipek valjao onu posljednju za pobjedu i iako je balin bio na prvoj crti, ostao je kratak gotovo dva metra i za rezultat 9:9 odnosno 12:12. Na onoj drugoj stazi Guštin i Sergo su uspjeli izjednačiti na 6:6 i Alen Guštin je imao dvije boće za još jedan poen odnosno pobjedu, a iskoristio je onu drugu za konačnih 14:12 i vrlo vrijednu pobjedu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater