jedrenje

Drugi dan 31. izdanja Svetog Nikole: Rovinjka Tea Peteh druga, Puljani Vito Fili i Grigor Pettener treći i četvrti

| Autor: Nina HINIĆ (Vega)
Regara Sveti Nikola

Regara Sveti Nikola


Drugog dana najbrojnije hrvatske jedriličarske regate Svetog Nikole - memorijal Vladimir Barbić u Jedriličarskom klubu Vega, sve je teklo po planu.

- Sve je bilo savršeno, od izlaska na more, do postavljanja regatnog polja i samih jedrenja. Puhala je bura brzinom 18-25 čvorova, a odradili smo po tri jedrenja za sve klase i grupe, dakle ukupno 24 jedrenja i ulaska u cilj. Članovi regatnog i prosvjetnog odbora na moru i kopnu radili su besprijekorno, postavljali bove koje određuju regatno polje, usidrili brodove regatnog odbora za linije starta i cilja, provodili startne procedure, sudili i provjeravali ide li sve po pravilima, upisivali prolaze kroz cilj na moru i unosili rezultate na kopnu. Optimisti su već oko 13 sati bili u cilju, uspjeli smo pobjeći i od kiše, a odjedrili smo cijeli program. Jedriličare je na kopnu dočekala topla pašta i čaj, koju su morskim vukovima dijelile mame malih jedriličara. Ovo je Vladin memorijal i sve je onako kako je on tražio od nas, rekao nam je zadovoljno Ted Weidlich, predsjednik regatnog odbora.Nakon ukupno 7 jedrenja u klasi ILCA 4 vodeći su Talijan Lorenzo Ghirotti, i Grkinja Tatiani Bougiatoti. Dvojac iz sportskog razreda pulske Gimnazije Vito Fili iz Vege i Grigor Pettener iz Juga su na trećem i četvrtom mjestu.

- Prijatelji smo u razredu, ali konkurencija na moru, motiviramo kroz tjedan jedan drugog, a za vikend se natječemo, pa nek' bolji pobijedi, objasnio nam je Vito. O svom jedrenju i očekivanjima je dodao: - Otvorio sam regatu s diskvalifikacijom zbog preranog starta, ali nakon toga su se mjesta stabilizirala. Jedrim konstantno, zadovoljan sam trećim mjestom ukupno, ali ako se danas bude jedrilo, želio bih napasti i jedno od prva dva mjesta. Grkinja koja je na drugom mjestu jako dobro jedri niz vjetar i neće biti jednostavno pobijediti je.

- Zadovoljan sam dosadašnjim jedrenjem, no malo mi je žao zbog diskvalifikacije u petom plovu, koja me koštala drugog mjesta. U posljednji dan ulazim s četvrtog mjesta i volio bih da zapuše jugo, rekao je Grigor Pettener, Puljanin koji jedri za klub s Malog Lošinja.

Plasman ostalih istarskih jedriličara: 17. ukupno i 7. djevojka Manola Miletić (Kvarner, Rabac), 21. Tristan Tol (Vega), 22. Nika Fornažar (Horizont, Poreč), 26. Katja Rabak (Vega), 36. Diego Merlin (Kvarner), 45. Vedran Čelić, 46. Jan Komadina (oboje Vega), 56. Andrea Batelić (Kvarner), 71. Karla Blašković (Vega), 72. Filip Smokovic, 78. Karlo Mileta (oboje Kvarner).

U klasi ILCA 6 vodeći nakon 7 jedrenja je Splićanin Lovre Bakotić, a među djevojkama Sofia Naumenko iz Ukrajine. Tea Peteh iz pulskog Uljanika je druga djevojka i ukupno na 4. mjestu s istim brojem bodova kao i Ukrajinka. Tea je u zadnjem jučerašnjem jedrenju zaradila diskvalifikaciju zbog preranog starta pa je očekuje tijesna borba za pobjedu. Plasman ostalih istarskih jedriličara: 11. Tedi Leonardelli (Vega), 22. Iva Rokvić (Uljanik), 26. Lea Rakovac (Vega), 30. Aurora Palko, 33. Jure Cvek (oboje Uljanik), 43. Paola Čelić (Vega), 51. Alex Mećava (Uljanik).

U klasi ILCA 7, zbog većeg volumena jedra jedre samo muškarci za koje je to olimpijska klasa. Vodstvo drži dvojac iz Ukrajine Valeriy Kudryashov i Oskar Madonich, a jedini hrvatski predstavnik je Antonio Marendić na petom mjestu.

U nedjelju u 10 sati planiran je start novih jedrenja, jedriličari kreću na more već u 9 sati. Podjela nagrada bit će u prostorijama JK Vega u 15 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater