AKCIJA SPAŠAVANJA

Sretan završetak: Speleolog spašen nakon 18 sati iz špilje duboke 150 metara

| Autor: Glas Istre
(Foto X)

(Foto X)


Nakon 18 sati akcije spašavanja izvučen je speleolog koji se poskliznuo i upao u slovensku špilju na dubini od oko 150 metara. Ozlijedio je lakat i ruku, dobio udarac u glavu, a zbog pada na bok ima jake bolove. Liječnik nije ustanovio unutarnje ozljede, prenosi Dnevnik.hr.

Spašavanje je trajalo i tijekom noći, a ujutro je došlo do komplikacija zbog zdravstvenog stanja unesrećenog.

Nesreća se dogodila na području Gotenice, jučer u poslijepodnevnim satima u špilji na Jelen Brdu.

"Speleolog je bio svjestan i dobre volje i zato smo ostali uvjereni da će moći sam izaći van. Prestrašili smo se da će morati u nosila što bi značilo da bi izašli van vjerojatno sutra. Ovako je izašao hodajući, ja sam mu pomogla pa smo izašli brzo van", izjavila je Katarina iz speleološke ekipe koja je pomogla unesrećenom.

"Speleospasilaca je bilo 50, pomagali su nam vatrogasci i civilna zaštita s logistikom. Najzahtjevnije su bile uzine jer da ga nismo izvukli u pojasu, da smo ga izvlačili u nosilima, kako se prvotno rečeno, to bi još trajalo", tvrdi Damijan Šinigoj, voditelj intervencije.

Vodtielj intervencije pojasnio je i kako je moguće da se takva nesreća dogodi iskusnom speleologu.

"Zapravo i nije bilo greške. Nesreće se događaju, možete sve pripremiti savršeno, a opet se nešto može dogoditi. On je vrlo iskusan speleobiolog, cijelo vrijeme je po jamama, okliznuo se, pao nekih 6 metara dolje, vrlo vjerojatno je slomio rebra i ruku i sam nije mogao izaći", tvrdi Šinigoj.

Unesrećeni je zadobio ozljede glave, ruke i lakta, ali za njega neće biti trajnih posljedica.

"On je, koliko je meni poznato, dobro. Neće imati nekih teških posljedica i ozdravit će u potpunosti", zaključio je Šinigoj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of