BEZ ANESTEZIJE

Žene nakon poroda liječnici šivaju na živo, VEZUJU IH ZA STOL, VIČU NA NJIH I VRIJEĐAJU IH

(Hina)

(Hina)


Javnosti je puna kapa. Mislim da će pritisak javnosti i žena biti dovoljan da ovog puta izguramo do kraja. Ne smijemo dopusti da se ovako nešto događa našim kćerkama i unukama. Mi moramo biti te koje ćemo reći dosta, poručila je Daniela Drandić, aktivistica Rode iz Istre

"Porod je bio težak i taman kad sam mislila da je gotovo, počeli su me šivati dok sam imala dijete na prsima. Shvatila sam da je porođajna bol ništa, zapravo je se i ne sjećam, ali šivanje nikada neću zaboraviti." Doktorica me šivala na živo, 17 dana nakon poroda nisam mogla stati na noge." To su samo dva od čak 400 svjedočanstava žena, koja su posljednjih nekoliko dana poslana   udruzi Roda, a aktivistice su ih jučer servirale Ministarstvu zdravstva čiji je ministar prošli tjedan tvrdio da se to ne događa u Hrvatskoj.

Žene ne moraju trpjeti nepotrebne bolove na porodu i o tome šutjeti. Udruga Roda nastavlja s akcijom od prije tri godine - Prekinimo šutnju, a cijelu je lavinu iznova pokrenula saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić koja je javno progovorila o svojoj muci, kiretaži na živo, bez anestezije.

Opravdanja ne drže vodu

Do sada je već mnogo žena iznijelo svoja iskustva o kiretaži bez anestezije, šivanju na živo nakon poroda i mnoštvu drugih loših iskustva prilikom poroda, pobačaja ili potpomognute oplodnje, koja je teško i čitati, a kamo li proživjeti takva strašna iskustva. Ministarstvo zdravstva to više očito ne može zanemariti, proglasiti slučajnim ili rijetkim propustom. Ne drže vodu ni opravdanja da se anestezija u tolikom broju slučajeva nije mogla dati zbog određenih medicinskih indikacija.

- Problem je u tome što se ženama ne nudi obezboljivanje ni poroda, ni potpomognute oplodnje, ni drugih bolnih postupaka kroz koja moraju proći. One same trebaju znati na što imaju pravo i moći odabrati što im najviše odgovara, izjavila je voditeljica programa Trudnoća i porod u udruzi Rode Daniela Drandić, koja je zajedno s izvršnom direktoricom Rode Ivanom Zanze resornom ministru uručila pisana svjedočanstva žena.

- Ministar zdravstva Milan Kujundžić ustvrdio je u četvrtak da se takvi postupci u Hrvatskoj ne dešavaju, odnosno da se u Hrvatskoj radi drukčije, a mi smo od petka do jutros skupile svjedočanstva žena koja dokazuju da to nije istina i da, na žalost, žene svaki dan trpe nepotrebne bolne postupke vezane uz njihovo reproduktivno zdravlje, rekla je Drandić.

- Radi se isključivo o postupcima u kojima se ženama nije dalo neko sredstvo za bezbolnost, o situacijama gdje su vezivane za stol, gdje im se nije reklo što će im se raditi i nije im pružena prilika da se očituju i daju pristanak na takve postupke. Javnosti je puna kapa. Mislim da će pritisak javnosti i žena biti dovoljan da ovog puta izguramo do kraja. Ne smijemo dopusti da se ovako nešto događa našim kćerkama i unukama. Mi moramo biti te koje ćemo reći dosta, poručila je.

Na naš upit kakvo je stanje u pulskoj bolnici, odgovorila je da iz Pule nemaju previše pritužbi, ali su problemi registrirani u svim bolnicama u Hrvatskoj. Tamo gdje su veće bolnice i klinike i gdje se obavlja više poroda dobivaju i više pritužbi, rekla je Danijela Drandić, inače aktivistica iz Istre.

U Rodama drže da takva postupanja prema ženama nemaju nikakve veze sa štednjom u zdravstvu. Zdravstveni radnici ne doživljavaju jednako bol žena kao bol muškaraca, što pokazuju i znanstvena istraživanja. Žena će prije dobiti lijekove za umirenje, dok će muškarci dobiti lijekove za umanjenje boli. Žene će duže čekati na hitnoj za potpuno ista zdravstvena stanja nego muškarci, tvrdi Zanze.

- To je društveno uvjetovano poimanje boli žene kao histerične, što smo imali priliku vidjeti i u istupu predstojnika Klinike iz Splita, koji je traumu saborske zastupnice komentirao kao da je dovoljno nekoga taknuti i on će skočiti do plafona, rekla je Zanze.

Rode očekuju da se napokon nešto poduzme i istraži što se događa, te pozivaju žene da se sa svojim negativnim iskustvima jave njima ili Ministarstvu zdravstva, iz kojega je najavljeno da će u bolnice biti upućen inspekcijski nadzor. (Jasna ORLIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of