"Godina prepelice"

Udruge procjenjuju da u krivolovu godišnje strada čak 100.000 prepelica


U Hrvatskoj u krivolovu godišnje strada minimalno 40.000 prepelica, a procjenjuje se da taj broj doseže i do 100.000 jedinki, priopćili su u četvrtak iz udruge Biom i Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode, koji su 2019. godinu proglasili "Godinom prepelice".

Prema Biomovom izvješću o krivolovu iz 2014. procijenjeno je da u Hrvatskoj godišnje strada minimalno 40.000 prepelica, a stvarni je broj vjerojatno veći, objašnjava Mate Zec, Biomov koordinator aktivnosti protiv krivolova.

Pritom se u krivolovu na prepelice koriste zakonom zabranjene vabilice za privlačenje ptica, pa se tako umjesto nekoliko jedinki odstrijeli i do nekoliko stotina ptica.

Za korištenje vabilica u Zakonu o lovstvu predviđena je kazna zatvora u trajanju do tri godine, a lani je udruga Biom u sklopu antikrivolovnih aktivnosti pronašla 51 postavljenu vabilicu.

"Od kolovoza do listopada na desetke tisuća prepelica migrira preko naše zemlje, a velik postotak njih neće preživjeti taj put zbog stotina ilegalnih vabilica koje vikendom odzvanjaju noću po hrvatskim poljima", izjavio je Tibor Mikuška iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode.

Iz Bioma upozoravaju na nedostatne kapacitete nadležnih institucija za suzbijanje krivolova, manjak svijesti građana o štetnosti tih nezakonitih radnji i zaradu koju donosi lovni turizam.

Udruge će tijekom ove godine, odnosno u "Godini prepelice", raditi na podizanju svijesti o razmjerima i značaju problema krivolova u Hrvatskoj i važnosti zaštite ptica na njihovom euroazijsko-afričkom seobenom putu, na kojem je područje Sredozemnog mora i Hrvatske jedno od kritičnih točaka po broju ilegalno ubijenih prepelica.(H)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini