SAJAM U UTRECHTU

POČELA SEZONA TURISTIČKIH SAJMOVA I LOVA NA GOSTE Nizozemci pokazali veliki interes za hrvatske kampove


Nizozemci su iskazali veliki interes za hrvatske destinacije na sajmu Vakantiebeurs koji se do nedjelje 13. siječnja održava u Utrechtu. Riječ je o prvom sajmu na kojem se hrvatski turizam predstavlja u 2019. godini i na kojem započinje lov na goste za novu turističku sezonu.

Kako objašnjavaju iz Hrvatske turističke zajednice, sajam je namijenjen i poslovnoj i širokoj publici, a Nizozemci su najveći interes pokazali za hrvatske kampove.

"Nastupom na sajmu u Utrechtu započinje sezona predstavljanja hrvatske turističke ponude na najvažnijim sajmovima s ključnih emitivnih tržišta. Hrvatska turistička zajednica će tijekom 2019. godine organizirati predstavljanje hrvatske turističke ponude na ukupno 22 sajma, od toga na 17 općih i pet specijaliziranih sajmova među kojima su tri nautička te dva kamping sajma", rekao je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Avioni za Zadar

Iako ne ulaze u najbrojnije hrvatske goste kao što su Nijemci, Austrijanci, Slovenci i Talijani, Nizozemci spadaju među top desetak zemalja po broju turista koji dolaze u Hrvatsku. Tu su u društvu Mađara, Slovaka, Francuza i Amerikanaca. Tijekom 2018. godine s nizozemskog tržišta ostvareno je gotovo 500 tisuća dolazaka te oko 3,2 milijuna noćenja, što u odnosnu na 2017. godinu predstavlja rast od 9 posto u dolascima i 5 posto u noćenjima.

Zanimljivo je da oko 50 posto, ili više od 50 posto noćenja Nizozemci ostvaruju u Istri. Njihov broj na Poluotoku rastao je oko 2 posto, a poznati su prije svega kao kamping gosti. U Istri su 2018. ostvarili 180.000 dolazaka i 1,6 milijuna noćenja.

U sklopu sajma u Utrechtu na hrvatskom se štandu održavaju i brojni sastanci s predstavnicima turoperatora, putničkih agencija te aviokompanija kao što su TUI, Thomas Cook, Transavia, D-Reizen, zračna luka Rotterdam - Den Haag, udruženje agenata Travel Counsellors i drugi, a s kojima se razgovara o aktivnostima i suradnji u predstojećem razdoblju. Prve naznake bukinga nizozemskih turoperatora za Hrvatsku su na razini prošlogodišnjih, no pravo razdoblje intenzivnijeg bukiranja tek predstoji.

"Izuzetno nas veseli sve veći interes zračnih prijevoznika za Hrvatsku, o čemu svjedoče najave uvođenja čak tri nove zračne linije iz Nizozemske za Hrvatsku, točnije prema Zadru u 2019. godini. Riječ je o liniji Transavie koja će spajati Zadar s Rotterdamom, odnosno o najavljenoj liniji Ryanaira koja bi povezivala Zadar s Eindhovenom te liniji Easyjeta koja bi povezivala Zadar s Amsterdamom", izjavio je Ivan Novak, direktor Predstavništva HTZ-a za zemlje Beneluxa.

Inspiracija

Uz Hrvatsku turističku zajednicu na sajmu svoju ponudu predstavlja 14 suizlagača: turističke zajednice Šibensko-kninske i Zadarske županije, Turistička zajednica otoka Krka, Nacionalni park Plitvička jezera, Maistra, KUH (Kamping udruženje Hrvatske), Jadranka kampovi, Camping – the best of Dalmatia, Cresanka, Solaris, Valalta, Hadria, Aminess Hotels & Campsites (Laguna Novigrad) te Plitvice Holiday Resort (Rotokor).

Na sajmu Vakantiebeurs izlaže više od 1.000 izlagača, a sajam u prosjeku posjeti oko 110.000 posjetitelja. Oko 60 posto posjetitelja kao glavni razlog posjeta sajmu navode činjenicu da još nisu rezervirali svoj odmor, a njih 50 posto da sajam posjećuju kako bi dobili inspiraciju.

"Turisti iz Nizozemske su izuzetno važni gosti u Hrvatskoj i jedni od onih čiji broj dolazaka brzo raste. Nizozemci spadaju u desetak zemalja iz kojih dolazi najveći broj turista u našu zemlju. Svakako nas raduje što su prognoze i za ovu godinu dobre, između ostalog i zato što su gosti iz Nizozemske dobri potrošači", rekao je za Glas Istre ministar turizma Gari Cappelli. (GI)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini