NAJNOVIJE


zbog manjkavih testova

Nissan povlači 150.000 vozila, obuhvaćeno čak 10 modela, uključujući električna vozila Note i Leaf te kompaktne March i Cube


Japanski automobilski div Nissan priopćio je u petak kako planira povući 150.000 vozila podvrgnutih manjkavim testovima, čime je pretrpio novi udarac, nakon uhićenja bivšeg predsjednika uprave Carlosa Ghosna.

„Nissan je nedavno u nekoliko točaka utvrdio otklon od standarda koji je možda u inspekcijskom postupku prouzročio netočne ocjene o zadovoljavanju kriterija”, stoji u priopćenju kompanije.

Stoga su u Japanu odlučili „odmah” povući čak 150.000 vozila.

Potvrdili su kako su lošim testovima podvrgnute kočnice, brzinomjeri i drugi sustavi, koji su potom poslani u lokalne pogone za montažu.

Opoziv će obuhvatiti 10 modela, uključujući električna vozila Note i Leaf te kompaktne automobile March i Cube proizvedene između studenog prošle i listopada ove godine.

Nissan je prošle godine opozvao milijun vozila nakon što su priznali da su zaključne inspekcije pojedinih vozila namijenjenih domaćem tržištu prije isporuke u autosalone proveli zaposlenici bez odgovarajućih ovlasti.

U srpnju ove godine priznali su da su ciljano mijenjali podatke o emisijama štetnih plinova i ekonomičnosti potrošnje goriva, što je otežalo njihov oporavak od skandala s inspekcijama.

Upitan jesu li opsežne mjere štednje koje je provodio u međuvremenu uhićeni i smijenjeni predsjednik uprave Carlos Ghosn možda rezultirale manjavim testovima, potpredsjednik Seji Honda rekao je: „Na neki način, možda”.

Dodao je ipak da "nismo utvrdili vezu između toga i našeg najnovijeg problema s inspekcijama”.

Ghosn je uhićen 19. studenog zbog sumnje da nije prijavio milijune dolara naknada isplaćenih tokom pet godina. On opovrgava sve optužbe.

Tokijski su pak tužitelji odlučili početkom idućeg tjedna osim Ghosna i njegova pomoćnika Grega Kellyja tužiti i Nissan, izvijestio je u petak poslovni dnevnik Nikkei.

Prema pisanju tog lista, tužitelji smatraju da i kompanija snosi odgovornost za moguća financijska kaznena djela.

Nissan je u međuvremenu pokrenuo postupak odabira Ghosnova nasljednika a konačna odluka očekuje se 17. prosinca.(H)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam