KAMP HNS-a

NADE HRVATSKOG NOGOMETA U NOVIGRADU U selekcijama darovite mladeži kriju se neki novi Modrići, Mandžukići, Ćorluke…


U prvim danima nove godine nogometni travnjaci novigradske turističke tvrtke Aminess hotels & campsites, ispunjeni su mladošću. Na svakom terenu je vrvjelo od mladih nogometašica i nogometaša. Riječ je o ustaljenoj akciji po službenoj verziji - kampu Hrvatskog nogometnog saveza za mlađe selekcije. U sastavu stručnog stožera za pet dobnih vrsta dosta je znanih imena hrvatskog nogometa, koji bi trebali svojim iskustvom i znanjem iznjedriti neke nove ambasadore nogometne Lijepe naše.

Tereni ispunjeni mladošću

Sudionici ovogodišnjeg kampa bile su dvije ženske U-17 i U-19 selekcije te tri selekcije dječaka do 15, 16 i 17 godina. Gotovo 150 polaznika kampa ponajviše iz najboljih hrvatskih klubova, ali i ostalih, prema kazivanju već potvrđenih trenera, predstavljaju nogometno bogatstvo. Ne može se ništa sa sigurnošću reći, ali ne treba dvojiti da se u toj skupini darovite mladeži krije neki mladi Modrić, Mandžukić, Ćorluka, Rakitić, Subašić, Vrsaljko, Lovren i drugi velikani. Neprocjenjiva je njihova promidžba hrvatskog nogometa i sporta uopće u svijetu, ali i među najmlađima. Oni u njima vide svoje uzore i sve češće se opredjeljuju za taj sport i to ne samo dječaci nego i pripadnice ljepšeg spola.

Među odabranima je i nekoliko darovitih mladaca iz Istre, dva Matea - Lisica i Tomić (U-15), te Noz Kristaj (U-17), sva trojica članovi pulskog prvoligaša Istra 1961. Međutim, još u većem broju Istra je prisutna u kampu, ali su ti dječaci i djevojke trenutačno članovi Rijeke. Od djevojaka među odabranim, u U-17 vrsti nalaze se Tara Verbanac i Danijela Vidović, a u najmlađoj selekciji dječaka (U-15) dva su pulska Noela - Bilić i Bodetić. Itekako je vrijedna ta činjenica, bez obzira da je većinski dio njih trenutačno na riječkoj adresi. Gdje god da bili, važno je da potvrđuju svoj potencijal i napreduju, a kampovi i nastupi za odabrane selekcije su prilika za iskazivanje vrijednosti koje posjeduju. Nadati je da će, ako ne sve ijedno od spomenutih, nastaviti svoj put do nekih starijih reprezentativnih momčadi. Zašto ne?!

Uz predani rad, u to treba vjerovati i zbog činjenice koju je u svom kazivanju istaknuo pri samom kraju kampa vršitelj dužnosti glavnog instruktora nekadašnji reprezentativac Petar Krpan, koji je igrao za najbolje klubove Hrvatske i u inozemstvu.

Plodno nogometno tlo

- Mislim da nema bojazni za hrvatski nogomet, ne samo zbog masovnosti nego i kvalitete koja je prisutna kod odabranih igrača i igračica. Pomnim testiranjem stekli smo uvid u sve njihove vrijednosti i mogućnosti njihova napredovanja. Treba li posebno pojašnjavati da je ovaj oblik rada iznjedrio sve naše nogometne zvijezde, izuzev Rakitića. Nije li to pokazatelj da se dobro radi, a o tome da je Hrvatska plodno nogometno tlo bespredmetno je raspravljati. Ono što očekujemo su nastupi na završnicama europskih smotri, za koju se većina selekcija izborila. Igranje s najboljim reprezentacijama od velike je koristi svakoj od selekcija, jer se stječe potrebito iskustvo, istaknuo je Petar Krpan.

Poželimo da u tim pričama i dalje budu predstavnici nogometne Istre.( Mijat GAVRAN)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter