Cigarete će poskupjeti za najviše dvije kune

Marić: Očekujem da će niži PDV-a na određene proizvode utjecati na smanjivanje cijena te da će poslodavci nagraditi svoje radnike


Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u petak kako očekuje da će snižene stope PDV-a na određene proizvode utjecati na smanjivanje cijena, te da će poslodavci iskoristiti trostruko povećanje neoporezivih primitaka kako bi nagradili svoje radnike.

Marić je na konferenciji za novinare nakon Vladine sjednice rekao da očekuje kako će korekcija PDV-a s 25 na 13 posto na svježe ili rashlađeno meso, ribu, voće, povrće i jaja te povezane usluge isporuke živih životinja kao i dječje pelene, "biti viđena i na korekciji cijena", iako, kako je napomenuo, iskustva u prošlosti nisu baš bila takva.

Što se tiče stope PDV-a na lijekove rekao je kako efekt te mjere iznosi 100 milijuna kuna na godišnjoj razini.

Vlada je, naime, u petak u drugo saborsko čitanje uputila prijedlog stope PDV-a od 5 posto na sve lijekove, to jest one koji se izdaju na recept i bez njega. Trenutno je stopa PDV-a na lijekova na recept 5 posto, a za bezreceptne lijekove 25 posto.

U pogledu očekivanja od povećanja iznosa neoporezivih primitaka s 2.500 na 7.500 kuna, Marić je rekao da Vlada tu mjeru ne bi donijela da ne očekuje pozitivne efekte.

"Vjerujem da će ovo biti pozitivna vijest i za poslodavce i za zaposlenike i da biti dobro primljena i to ne samo kao vijest, nego u konačnici i materijalizirana", kazao je Marić.

Ističe kako se ne radi o malom povećanju.

"Danas imamo 2.500 neoporezivo i dižemo na 7.500 kuna. Radimo još jedan dodatni iskorak - stupanje na snagu 1. prosinca ove godine, što znači da otvaramo prostor poslodavcima i poduzetnicima da nagrade svoje zaposlenike i vrednuju njihov rad", istaknuo je.

Na novinarsko pitanje o porezu na nekretnine, odnosno je li se od toga odustalo u ovom mandatu, Marić je rekao kako u aktualnim poreznim zahvatima taj prijedlog nije na stolu. 

Na pitanje znači li to da koalicijski partneri s njim nisu o tome razgovarali, kazao je kako razgovaraju o jako puno stvari i u poreznom sustavu i o samom proračunu, ali zakona o lokalnim porezima nema u aktualnom paketu.

Cigarete skuplje za najviše 2 kune

Što se tiče poskupljenja cigareta zbog dizanja trošarine, Marić je rekao da prema proračunima Ministarstva financija one ne bi trebale poskupjeti više od dvije kune. 

"Prema svim našim izračunima i kalkulacijama ni u jednom od scenarija za koji se zalažemo i predlažemo ne bi trebalo doći do korekcije cijena za više od dvije kune, samo manje od toga. Jedan od prijedloga je da taj sustav bude usklađen već sa početkom 12 mjeseca ove godine", rekao je Marić. 

Na pitanje hoće li nove cijene cigareta probuditi ilegalno tržište, budući da su u susjednim zemljama znatno jeftinije, Marić je kazao da Ministarstvo financija, odnosno država, korigira trošarinski sustav, a distributeri i proizvođači to potom reflektiraju na maloprodajnim cijenama.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini