NAJNOVIJE


FILMSKA KULISA

Istra je vrlo zahvalna za realizaciju filmskih ostvarenja"Robin Hood" sniman u Završju prikazan u hrvatskim kinima


Od konca lanjskog studenog u distribuciji Blitza u hrvatskim se kinima prokazivao novi film o Robinu Hoodu koji je dijelom tijekom predlanjskog ožujka sniman i u našem Završju. U ovom drevnom gradiću, tijekom dva dana snimljeni su početni kadrovi filma u kojima Robin Hood dolazi sa zgarišta svog rodnog grada i na ruševinama svog doma odlučuje povesti borbu protiv zloglasnog šerifa od Nottinghama. Dobar dio radnje odigravao se u Dubrovniku koji je samo za ovu priliku predstavljao Nottingham, a Stradun i zidine Staroga grada samo su neke od znamenitosti koje se u filmu mogu prepoznati.

Redefiniran Nottingham

- Htjeli smo u potpunosti redefinirati Nottingham kao mjesto, približiti ga suvremenoj publici, učiniti ga relevantnim i važnim, pa smo se zato odlučili riskirati i napraviti nešto sasvim jedinstveno. Naš Nottingham je napučeni industrijski grad s arhitekturom koja je nadahnuta različitim svjetskim stilovima, kaže redatelj Otto Bathurst. Nakon Dubrovnika filmska ekipa preselila je u Završje, gradić s dobro očuvanim primjerima srednjovjekovne arhitekture, u kojem su, kao rodnom mjestu Robina Hooda, snimljene impresivne akcijske scene.

U ovoj verziji priče o Robinu Hoodu, ratom prekaljeni križar i maorski zapovjednik pokreću smionu pobunu protiv korumpirane engleske vlasti. Puna odvažnih podviga na bojnom polju, zapanjujuće borbene koreografije i bezvremenske romanse, "Robin Hood" je do sada neviđena priča o tome kako je taj lik postao ikona i legenda kakvu poznajemo danas.

Scenarij potpisuje Joby Harrold. U filmu Robina Hooda tumači Taron Egerton, Jamie Foxx je Mali John, Eve Hewson igra Marian, Ben Mendelsohn je notingemski šerif, Paul Anderson je Gisborne, a Tim Minchin je fratar Tuck, dok ulogu Willa Scarletta igra Jamie Dornan.

Ekipa filma oduševljena Hrvatskom

Ekipa filma oduševila se Hrvatskom što su, uz gostoprimstvo domaćina i profesionalnost lokalnih filmskih radnika, cijelo vrijeme isticali. Servisna produkcijska kuća bila je Pakt Media, a na filmu je u Hrvatskoj radilo više od 670 filmskih djelatnika, od toga 273 hrvatskih, uz gotovo 1.650 statista. Snimanje je realizirano kroz mjere poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra. U 15 dana snimanja ukupna lokalna potrošnja bila je na razini dotad najvećih projekata snimanih na lokacijama u Hrvatskoj, doznajemo iz Hrvatskog audiovizualnog centra.

Stare ulice i povijesne građevine prikladne su kulise posebno za filmove srednjovjekovne tematike, stoga je Općina Grožnjan sa svim svojim resursima uvijek na raspolaganju filmskim ekipama koje žele snimati na ovdašnjim lokacijama i koristiti jedinstvene urbane i prirodne specifičnosti ovog kraja, kaže Claudio Stozovac načelnik Općine Grožnjan. Zadovoljan što je film prikazan u mnogim kinima u raznim zemljama, a to svakako predstavlja i veliku promidžbu za Istru i Završje, što u konačnici može polučiti i pozitivne efekte za ovdašnji turizam, ali i dodatno obogatiti kulturnu i turističku ponudu ovog kraja. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam