unosan posao

EU pokrenuo istragu o mogućem kršenju tržišne utakmice u zračnom prijevozu


Putnici u zračnom prijevozu možda plaćaju pretjerano visoke cijene karata zbog mogućeg dogovora kompanija koje omogućuju njihovu rezervaciju, upozorila je u petak Europska komisija, pokrenuvši istragu zbog sumnje o narušavanju ravnopravnog tržišnog natjecanja.

Istraga Komisije fokusirana je na tvrtke Amadeus i Sabre koje omogućuju rezervaciju karata širom svijeta. Njihovi sustavi prikupljaju podatke o letovima, raspoloživosti sjedala i cijenama karata, omogućujući organizatorima putovanja i internetskim stranicama rezervacije karata.

U Bruxellesu sumnjaju da dvije kompanije možda ograničavaju mogućnost avioprijevoznika i putničkih agencija da izaberu konkurentske tvrtke, otežavajući time ulazak na tržište drugih tržišnih aktera.

"Pribojavamo se da bi takva ograničenja mogla stvoriti prepreke inovacijama i povećati troškove distribucije, čime se u konačnici povećava cijena karata za putnike", kazala je povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Takva poslovna praksa predstavljala bi kršenje europskih propisa o ravnopravnom tržišnom natjecanju.

U Amadeusu, čije je sjedište u Španjolskoj, najavljuju "potpunu i otvorenu" suradnju s istražiteljima.

"Postupak će potvrditi da je Amadeusova poslovna praksa u cijelosti u skladu s pravnim i regulatornim zahtjevima", istaknuli su u priopćenju, dodajući da se agenti mogu odlučiti i za konkurenciju.

U Sabreu, čije je sjedište u SAD-u, nisu odmah reagirali za zahtjev za komentarom.

Europsko tržište zračnog prijevoza vrlo je unosno, s više od milijardu prevezenih putnika u 2017. godini prema podacima Eurostata.(H)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of