NAJNOVIJE


IVANA DRAGIČEVIĆ

Na Doručku s autorom o slobodi, migracijama, Europi i novinarstvu TEHNOLOGIJA NE SMIJE UNIŠTITI ZNANJE NI UČENJE


Nakon niza muških književnika, filozofa i drugih umjetnika, jučer je gošća Doručka s autorom bila Ivana Dragičević, novinarka, književnica, urednica, kako ju je predstavio Aljoša Pužar.

U razgovoru s Pužarom ova se gošća osvrnula na razna globalna pitanja, na protagoniste svjetske scene koji vedre i oblače, na temeljne probleme sadašnjosti, kao i na činjenicu da bi nam bilo lakše kada bismo znali gdje svijet ide.

Bilo je dakako govora i o pitanjima migracija, koje će, kako je rekla Ivana Dragičević, u budućnosti ovisiti i o klimatskim promjenama, a naglasila je da će biti problem održati stari kontinent, Europu, a bit će upitna i održivost Europske unije, koja stari i ima veliku nezaposlenost. Svijet se mijenja, veli, kao i ekonomija, a mijenjaju se i razmišljanja o svijetu i slobodi. Naglasila je da treba razmišljati kako tehnologije utječu na kognitivne sposobnosti.

Multikulturalni modeli

Osvrnula se i na razne multikulturalne modele, a kazala je da će ključni za europski, odnosno stari kontinent biti i europski izbori u svibnju iduće godine, jer povijest nas je naučila da treba biti budan. Na upit o migrantima, krizi, izbjeglicama, zašto ima toliko muškaraca među njima, kazala je da je to čitava jedna složena struktura, i da nisu niti kod nas tijekom Domovinskog rata svi muškarci ratovali i da su mnogi odselili drugdje, gdje se i danas nalaze.

- Nekada mi se ne da niti ponavljati sve rečenice koje sam čula vezano uz tu složenu problematiku. Jedan taksist mi je nedavno, vezano uz migrante, rekao: "Eto, oni će nam oduzeti posao, sve". Ja sam mu na to odgovorila da kako misli da nam netko može iz čista mira uzeti posao, zar će njega izbaciti iz taksija i počet vozit, ili mene iz redakcije kroz prozor i početi pisati, na što je ovaj taksist odgovorio da su to potencijalni kriminalci i teroristi. Ljudi imaju pogrešnu percepciju o mnogočemu. Neki nisu niti svjesni da je Sirija zemlja sredozemnog kruga. Kod nas ima puno fake newsa, rekla bih i previše. Mnogo se govori i o tranzicijskom društvu. Na neka je pitanja teško odgovoriti, ali ne shvaćam taj način razmišljanja, kazala je govoreći i o poziciji žena unutar društva, osvrćući se i na dodjelu Zlatne lopte prvi put u povijesti nogometašici.

- Prvoj osvajačici Zlatne lopte za najbolju nogometašicu svijeta u povijesti, Norvežanki Adi Hegerberg priznanje je na svečanoj dodjeli prisjelo kada ju je francuski DJ Martin Solveig upitao hoće li 'twerkati', na što su društvene mreže eksplodirale i DJ nije naknadno mogao popraviti situaciju, kazala je osvrćući se na seksizam koji je uvijek prisutan.

Osvrnula se i na govor mržnje, na psihičko i fizičko zlostavljanje, utjecaje na prirodne procese, činjenicu da su žrtve svih oblika nasilja te ratova uvijek u većem postotku žene, te na činjenicu da je novinarstvo pomalo bolna tema.

Kičma književnosti

- Novinarstvo je bila kičma književnosti, činjenica je da živimo gdje su novinari ubijeni i mlaćeni, a znamo da novinarima, općenito govoreći, nije lako, rekla je dodajući da se gnuša elitizma.  

- Neki se odlučuju za novinarstvo jer bi htjeli raditi kao voditelji na televiziji, a ne znaju primjerice što se dešava u Siriji. Postoji sve više novih medija, gdje svi rade sve, od montiranja videa, pisanja, fotografiranja, snimanja, svi znaju sve, svi rade sve, no tehnologija ne smije uništiti znanje ni učenje. Novinari su i kreatori društvene solidarnosti, kazala je Dragičević. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam