Pregled dana

petak 15.02.2019.

Istra
ZABORAVLJENA TRADICIJA

SIROMAŠKA ISTARSKA KUŽINA ŽMINJKE ZDENKE JAKUS: Njoki, fuži, srnetina, fritule…što su doista jeli naši stari?

Istarska tradicijska kuhinja puna je iznenađenja, ali su uz nju vezane i mnoge zablude i predrasude. Otkako je tradicijska kuhinja našeg poluotoka postala važnim dijelom identiteta naše turističke ponude, počinje se razbijati višedesetljetna predrasuda o tome što je zapravo izvorno, originalno i tradicionalno, odnosno, počinje se s više razumijevanja razlučivati koja su to jela na stolovima istarskih poglavito seoskih obitelji bila u svakodnevici, a koja u svečanijim prigodama i za blagdane. Još donedavno bi tipičan odgovor na pitanje o osnovama, o abecedi istarske kuhinje, bio opis tipičnog turističkog menija neke istarske oštarije, konobe ili agroturizma. Pojednostavljeno, taj bi meni izgledao ovako: pršut i sir za hladno predjelo, maneštra s bobićima kao toplo predjelo, njoki ili fuži sa šugom od govedine ili srnetine kao glavno jelo, te fritule i kroštule za desert. Tisućama autobusa stranih turista nuđeni su ovakvi izvorni istarski meniji na "village partijima" diljem istarske i obale i unutrašnjosti, a ako se zapitamo kada je ovakav meni bio na svakodnevnom stolu neke prosječne istarske seoske obitelji, jedini logičan i ispravan odgovor glasio bi: nikad! Danas se svi slažu oko toga da su jela koja se u ugostiteljstvu nude kao izvorno istarska u pravoj tradiciji eventualno bila u domaćinstvima pripremana za blagdane: za Božić, Uskrs, i kad bi bila svadba. Izvorna kuhinja istarske seoske svakodnevice još je nedovoljno istražena i valorizirana, no ako se želimo s time pozabaviti, moramo imati na umu dvije stvari: prvo, većina svakodnevnih jela naših predaka bile su kuhane kaše (možda bi bilo malo presmjelo nazvati ih maneštrama) od raznolikog bilja i žitarica; i drugo - za naše starije generacije jedno jelo je činilo jedan obrok, nije tu bilo predjela, glavnih jela i deserata.