PREDSJEDNIČKI IZBORI 2019.

ZORAN MILANOVIĆ Socijaldemokrat s aureolom gubitnika divi se Franji Tuđmanu, a u kampanji za predsjednika NE DAJE VELIKA OBEĆANJA

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
Zoran Milanović (Milivoj MIJOŠEK)

U svjetonazorskim temama Milanović ističe svoj antifašizam i antiklerikalizam, naglašavajući da ne bi, poput nekih drugih kandidata, sudjelovao u "Hodu za život", dakle podržavao konzervativni pokret protiv pobačaja, ali da nije išao ni na Paradu ponosa

Hoće li Zoran Milanović napokon pobijediti na izborima? Nakon pet uzastopnih poraza koje je kao predsjednik SDP-a doživio na parlamentarnim, lokalnim, predsjedničkim i europskim izborima, Milanović bi već ove nedjelje mogao ponovno zagristi u težak poraz, ali i u moguću pobjedu uspije li pored Kolinde Grabar-Kitarović i Miroslava Škore dospjeti do drugog kruga izbora za Pantovčak. U drugom krugu, pokazuju rezultati rejting agencija, ne stoji tako dobro kao aktualna predsjednica ili desničarska perjanica s estrade, ali ipak ima šanse da natakne predsjedničku lentu na inauguraciji koja će se dogoditi na Markovu trgu u veljači 2020. godine.

Iza Zorana Milanovića ne stoji samo SDP, stranka koju je iz vlasti odveo u opoziciju i to, po brojnim ocjenama analitičara i šire javnosti, kalkulantskim odnosom prema desnici, nego i raznorodne stranke lijevog centra, liberalne stranke i regionalisti među kojima se ističu IDS, PGS, Međimurski demokratski savez. Milanovića podupire raspadajući HSS, IDS kojem je radio o glavi, stranka Demokrati koju čine disidenti SDP-a, HSU koji se bori za umirovljeničke interese, Radimir Čačić s Reformistima koji su perolaka kategorija u broju glasova, te GLAS, liberalna stranka koja po istraživanjima javnog mnijenja dobiva oko nula posto glasova. Svi se oni uzdaju u kandidata s karakterom koji pod parolom "Normalno" juriša na desnu falangu okupljenu oko Miroslava Škore i na organizirani HDZ čija kandidatkinja Grabar-Kitarović i dalje slovi kao skromna izborna favoritkinja.

Milanovićev izborni program nije opširan. "Moje najmoćnije oružje bit će moj govor. To je ono što predsjednik ima, a ako nema - ništa mu ne pomaže, a posebno ne veće ovlasti. Bit ću neka vrsta vrhovnog pravobranitelja Hrvatske, njezinog naroda, građana, iako i sadašnja pravobraniteljica dobro radi svoj posao. Tu predsjednik može najviše neumorno upozoravati na probleme malog čovjeka koji živi od rada, a ne od zastare, ne od nedostatka dokaza", naglašava od prvog dana svoje predsjedničke kampanje.

Smatra se antifašistom te ističe da antifašizam nije ideologija nego otpor, a da je njegova ideologija ideologija slabijih. Za razliku od kandidata koji neprekidno govore o ratu za slobodu Hrvatske početkom devedesetih godina, kandidat Milanović jasno kaže: "Ratovi su gotovi. Pobijedili smo u tim ratovima, od toga nema koristi. Onima koji su se borili, vječna zahvalnost, ali mi moramo naprijed, moramo stvarati normalnu državu. Država je tu da u njoj budemo zadovoljni, a je li danas tako? Tko je kriv? Nije ni bitno. Ovdje neću upirati prstom, ali neću ni šutjeti."

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater