NAJNOVIJESljedeći tjedan u Europskoj uniji

Pregovorima do koalicija i izbora novih čelnika

| Autor: Hina
EPA

Postizborni pregovori o formiranju koalicije i izboru novih čelnika u EU-u u postaju sve intenzivniji, političke skupine u Europskom parlamentu sljedeći tjedan u Bruxellesu započinju pregovore o formiranju koalicije i konzultacije oko izbora budućeg predsjednika Europske komisije,  u San Sebastianu se okupljaju zastupnici Europske pučke stranke. 

Od utorka do četvrtka u San Sebastianu, u španjolskoj Baskiji, okupit će se zastupnici EPP-a iz prošlog saziva i novoizabrani zastupnici. Njima će se u srijedu pridružiti i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i dva pregovarača EPP-a za raspodjelu funkcija u europskim institucijama, hrvatski i latvijski premijeri Andrej Plenković i Krišjanis Karinš.
 Na skupu će se analizirati rezultati izbora za Europski parlament, dogovarati prioriteti te političke skupine u novom sazivu Parlamenta te dati snažna podrška Manfredu Weberu, vodećem kandidatu EPP-a za predsjednika Europske komisije. 
 EPP ističe da kao najjača stranka u Europskom parlamentu imaju pravo inzistirati da njihov vodeći kandidat postane novi predsjednik Europske komisije. No, da bi se to dogodilo potreban je dogovor s ostalim proeuropskim strankama.
 Pregovori četiriju proeuropskih političkih skupina u Europskom parlamentu - pučana, socijaldemokrata, liberala i zelenih počinju sredinom sljedećeg tjedna.  Najprije će pokušati dogovoriti program buduće koalicije, a zatim se pokušati dogovoriti oko imena budućeg predsjednika Europske komisije.
 Predsjednika Europske komisije predlaže Europsko vijeće kvalificiranom većinom, a taj prijedlog mora dobiti većinu u Europskom parlamentu.
 Što se tiče Europskog vijeća, na summitu 28 čelnika EU-a, održanom 28. svibnja, dva dana nakon europskih izbora, dogovoreno je da predsjednik toga Donald Tusk započne konzultacije sa šefovima država ili vlada o izboru novih čelnika.
 Istodobno tri najveće političke skupine u Europskom parlamentu - Europska pučka stranka (EPP), socijaldemokrati (S&D) te liberali (ALDE) imenovali su po dva predstavnika, koji su ujedno i članovi Europskog vijeća, da pomognu Tusku u tom procesu. Predstavnika Zelenih tu nema, jer nijedan od čelnika zemalja članica EU-a ne dolazi iz te političke skupine. Stoga Zeleni ne mogu računati na mjesto predsjednika Komisije, ali će sigurno inzistirati da se njihovi poliitčki prioriteti uvrste u program buduće koalicije.
  Šest europskih čelnika koji predstavljaju tri najjače političke skupine u Europskom parlamentu već su održali prvi sastanak, prošli petak u Bruxellesu, s kojega nije procurilo puno informacija. U zajedničkom priopćenju, šest premjera, pregovarači europskih pučana, hrvatski i latvijski premijeri Andrej Plenković i Krišjanis Karinš, predstavnici liberala, nizozemski i belgijski premijeri Mark Rutte i Charles Michel te predstavnici socijalista, španjolski i portugalski premijeri Pedro Sanchez i Antonio Costa, poručili su da je sastanak bio konstruktivan, da je došlo do približavanja stajališta oko buduće strateške agende i da će ostati u kontaktu i ponovno se sastati.
 Europsko vijeće trebalo bi se na svom summitu 20. i 21. lipnja usuglasiti oko imena kandidata za predsjednika Europske komisije, vodeći računa da taj kandidat mora dobiti potporu Europskog parlamenta. 
 Izbor novog predsjednika Komisije dio je paketa unutar kojeg najprije treba izabrati novog predsjednika Europske komisije, Europskog parlamenta, a nešto kasnije i predsjednika Europskog vijeća, visokog predstavnika za vanjsku politiku i sigurnost i predsjednika Europske središnje banke.
 Sljedeći tjedan u Luxembourgu se održava dva sastanka Vijeća EU-a. U četvrtak i petak se sastaje Vijeće za rad, socijalnu politiku, zdravstvo i zaštitu potrošača, a u petak Vijeće za ekonomiju i financije (ECOFIN).
  Uoči ECOFIN-a, u četvrtak popodne sastaju se ministri financija 19 zemalja eurozone.
 Ministri financija raspravljat će o prošlotjednom izvješću Europske komisije koja preporučuje otvaranje postupka Prekomjernog proračunskog deficita protiv Italije.
 Sljedeći tjedan u Bruxelles dolaze čelnici dviju kandidatskih zemalja koje se nadaju da bi tijekom ovoga mjeseca mogle dobiti datum za početak pristupnih pregovora.
 Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker u utorak će primiti albanskog premijera Edija Ramu, a u srijedu visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini prima makedonskog predsjednika Stevu Pendarovskog. Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev prošli je tjedan bio u Bruxellesu i razgovarao s Junckerom.
 Albanija i Sjeverna Makedonija imaju preporuku Komisije za početak pregovora, ali da bi do toga došlo potrebna je suglasnost svih zemalja članica, što se u ovom trenutku čini teško izvedivim. Otvaranju pregovora najviše se protive Francuska i Nizozemska.

 


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam