SUVLASNIŠTVO U TVRTKI

Dobra godina za ministra Grlića Radmana. Od Agroproteinke će dobiti 666 tisuća eura dividende

| Autor: Portal Novi list
(Snimila Kristina Štedul Fabac / Pixsell)

(Snimila Kristina Štedul Fabac / Pixsell)


Tvrtka Agroproteinka iz Sesveta, u vlasništvu hrvatskog šefa diplomacije Gordana Grlića Radmana i njegove obitelji ostvarila je lani oko 27 milijuna eura prihoda te 3,8 milijuna eura čiste dobiti. On i njegov brat Ivica te sestra Irena Bubalo posjeduju po 20,56 posto dionica, ukupno oko 61,7 posto, dok je pojedinačno najveći dioničar Branko Ivković s 25,5 posto vlasništva.

Portal Danica piše kako će tvrtka, koja ima oko 130 zaposlenih s prosječnom plaćom oko 1.700 eura, na glavnoj skupštini dioničara u lipnju odlučivati i o upotrebi lanjske dobiti. Prema prijedlogu, 565.000 eura ide u zadržanu dobit, a 3,24 milijuna eura isplatit će se dioničarima kroz dividendu.

Gordan Grlić Radman, sukladno svojem vlasničkom udjelu, trebao bi dobiti 666.000 eura dividende, a toliki iznos pripada i njegovu bratu i sestri. Šef NO-a Ivković trebao bi dobiti oko 826.000 eura.

Ministar je, podsjetimo, zbog Agroproeinke lani kažnjen od strane Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, budući je utvrđeno da je prekršio zakon kada u imovinsku karticu nije unio podatke o isplaćenim dividendama iz više tvrtki zbog čega je kažnjen s zakonski maksimalnim iznosom od ukupno 5300 eura.

U periodu od 2019. pa do 2022. primio je dividende iz više tvrtki. Osim iz Agroproteinke čiji je suvlasnik, primao je i dividende iz tvrtke InterPlod, te Zagrebačke i OTP banke, a te podatke nije unio u imovinsku karticu iako je morao.

“Četiri godini niti u jednoj imovinskoj kartici Grlić Radman nije naveo dohotke od kapitala, iako mu je 2019. Povjerenstvo dalo mišljenje da može primati dividende i izričito ukazalo da je to dužan prikazati u imovinskoj kartici, unatoč tome on to nije učinio”, kazala je članica Povjerenstva Ines Pavlačić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini