novi glavni državni odvjetnik

Ivan Turudić: Takvih divljačkih napada nisam očekivao. Zna se tko je bio najdivljiji i najprostiji

| Autor: Glas Istre
(Snimila Sandra Šimunović/Pixsell)

(Snimila Sandra Šimunović/Pixsell)


Novi glavni državni odvjetnik Ivan Turudić u ponedjeljak preuzima dužnost. Koji će mu biti prvi potezi, je li riješen slučaj propucavanja njegova automobila i kako izgleda život s osiguranjem otkriva u intervjuu za RTL.

Kako je izgledao vaš život posljednjih dana? Ovo je malo bila netipična situacija, vi ste bili i dalje sudac, ali i imenovani glavni državni odvjetnik?

Da, takav je Zakon bio. Postupak je morao početi 6 mjeseci prije stupanja na dužnost. Bili su parlamentarni izbori. Bila je neobična situacija. Zapravo, nakon polaganja prisege više nisam aktivan u sudu nego sam izrađivao ranije donesene odluke. Bilo je tu posla.

Jeste li sad spremni za novu ulogu?

Jesam, jesam. Pročitao sam sve što sam trebao. Ili većinu toga, nikad nije sve. Pročitao sam organizacijske propise u DORH-u, puno toga ja znam iz iskustva, ali neke stvari se moraju pročitati.

Rekli ste već želite pravosudnu inspekciju, želite da se vidi taj clear start, znate li otprilike tko će vam biti prvi zamjenik ili? I što je sa Zlatom, ostaje li Hrvoj Šipek vaša zamjenica?

Ona ostaje do daljnjeg, to je do nje, po Zakonu ona ostaje zamjenica glavnog državnog odvjetnika. U prvo vrijeme neću ništa mijenjati, neke ljude i ne poznam. Veliku većinu poznam, ali mora proći neko vrijeme da vidim kakva je situacija da odlučim o daljnjim koracima, pa možda i o promjeni nekih suradnika, vidjet ćemo.

Imate li možda ideju tko će voditi USKOK?

Imam, ali vidjet ću, imam ali neću još ići s njom u javnosti jer ne znam što je sa današnjom vršiteljicom dužnosti ravnateljice USKOK-a. Načuo sam, do mene je dopro glas da ona to više ne želi biti. Ali najprije ću s njom razgovarati.

Špekulira se da možda dolazi netko izvana?

Ne, ne.

Znači bit će netko iz kuće?

Bit će netko iz kuće to je apsolutno. To mogu potvrditi.

Je li se rasvijetlilo što vezano za propucavanje vašeg automobila?

Nemam nikakvih informacija, ne mogu apsolutno ništa o tome reći. Sve što sam znao kad je to bilo znam i danas.

Ali vratili su vam automobil?

Da, automobil je popravljen. Imao sam kasko ali ipak sam morao platiti nešto iz svog džepa, to je tako... (smije se)

Al dobro očekujete da se rasvijetli priča do kraja?

Ne znam, ne znam. Ja bih volio da se rasvijetli priča. Hoće li to biti, svjestan sam teškoća, objektivnih, mjesto nije praćeno kamerom... Ne znam, daj Bože da bude uspješno.

Posljednja dva mjeseca bilo je jako puno napada na vas, jeste li požalili razmislili Bože što mi je ovo trebalo?

Bilo je teško. Ja sam tako odlučio, ja sam tako dogovorio. Kandidirao sam se, takvih divljačkih napada ipak nisam očekivao. Ali Bože mili i to je za ljude.

Tko vas je najviše razočarao?

Ma ne može me nitko razočarati. Ne može me nitko razočarati. Zna se tko je bio najdivljiji i najprostiji.

Bojite li se da možda dolazite u osinje gnijezdo? Neki vas tamo ne čekaju baš, ali sad kažete da ste imali par susreta sa Zlatom Hrvoj Šipek?

Ne bojim se, većinu kolega poznam. S ogromnim brojem njih sam u korektnim i profesionalnim odnosima. Ne moraju se oni bojati mene niti ja njih. Ja sam došao tamo da zajedno radimo i nešto napravimo.

Cijeli razgovor pogledajte ovdje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of