ČUDNA SITUACIJA

Totalni apsurd. Jurčević je unatoč izbacivanju iz DP-a na listi za europske izbore: "Ako dobijem mandat, vratit ću im ga"

| Autor: Dražen Ciglenečki
(Snimio Goran Stanzl / Pixsell)

(Snimio Goran Stanzl / Pixsell)


Uoči izbora za Europski parlament Josip Jurčević nalazi se u specifičnoj situaciji kakva se ne pamti u hrvatskoj politici. On nije više član Domovinskog pokreta, ali je na izbornoj listi te stranke i to na devetom mjestu. Stoga bi Jurčević čak mogao, pomoću preferencijskih glasova, osvojiti mjesto u Europskom parlamentu, naravno ako DP-ova lista bude dobro prošla 9. lipnja i sudjelovala u raspodjeli mandata.

Prije nego što ga je Sabor u petak potvrdio za ministra gospodarstva, Ante Šušnjar je kao član Suda časti Domovinskog pokreta odlučivao o Jurčevićevom statusu.

Ovo tročlano tijelo na čelu s Ivicom Mesićem, pokrenulo je, temeljem prijedloga predsjednika stranke Ivana Penave, stegovni postupak protiv Jurčevića i jednoglasno mu potom izreklo kaznu isključenja iz Domovinskog pokreta.

Naime, kako se navodi u odluci Suda časti, »nedvojbeno je utvrđeno da je član stranke Josip Jurčević postupio protivno obvezujućoj odluci stranačkih tijela« i odbio Andreju Plenkoviću potpisati potporu za mandatara za sastavljanje Vlade.

Jurčeviću još teče osmodnevni rok za žalbu Predsjedništvu Domovinskog pokreta, ali on je odmah od nje odustao.

Za Jurčevića, koji je bio član Predsjedništva, DP već pripada povijesti i on je u Saboru, kao nezavisni zastupnik, formirao klub zajedno sa suverenistom Marijanom Pavličekom i Draženom Dizdarom iz stranke Pravo i pravda.

Pravno neizvedivo

Raspitivao se Jurčević o mogućnosti da se makne s izborne liste Domovinskog pokreta za Europski parlament, ali to više nije pravno izvedivo.

– S obzirom na paradoksalnu poziciju u kojoj sam sada, kontaktirao sam pravne službe u Saboru, neke ljude koje još od ranije poznajem, kako bih se informirao bi li se moje ime moglo ukloniti s liste Domoviskog pokreta. Rečeno mi je da se to ne može nakon što je Državno izborno povjerenstvo potvrdilo listu. Stoga se DIP-u nisam ni obratio, sada je tako kako jest, kazao nam je jučer Jurčević.

On je, inače, bio predviđen za treće mjesto na DP-ovoj europskoj listi, ali se u gotovo posljednji trenutak dogodila promjena i prebačen je na deveto mjesto.

– Ja sam unaprijed u stranci rekao da nemam namjeru ići u Europski parlament, iako je to sigurno financijski privlačnije. Ne zanimaju me materijalne povlastice, nego hoću biti dio hrvatske politike. Stoga sam bez problema pristao kada me Penava zamolio da na treće mjesto pustim svog dragog prijatelja Slobodana Prosperova Novaka, koji je inicijalno bio raspoređen za deveto mjesto. Slobodan bi bio odličan zastupnik u Europskom parlamentu, ističe Jurčević.

Ostaje u Saboru

Još uvijek i on, premda se u međuvremenu rastao s Domovinskim pokretom, može ući u Europski parlament. Ali, Jurčević ustrajava na ostanku u Saboru i spreman je svojoj bivšoj stranci prepustiti mandat u slučaju da ga osvoji.

– Osobno se uopće neću miješati u kampanju, vjerujem da je to s moje strane najetičnije. Niti ću pozivati ljude da glasuju za Domovinski pokret niti ću ih odvraćati od toga zbog političke nevjerodostojnosti stranke kojoj sam donedavno pripadao.

Uvijek volim biti konstruktivan, pa makar mislim da je za Domovinski pokret, ali i za Hrvatsku, pogubno to što se napravilo posljednjih dana, ne želim, da se pjesnički izrazim, biti grobar DP-a. Mi smo se politički razišli, ali ne mislim da bi zbog toga morali propasti naši ljudski odnosi.

Činjenica jest da ću ja pridonijeti izbornom rezultatu DP-a u mjeri u kojoj će birači zaokružiti moje ime na listiću, ali na to neću utjecati, neću apelirati ni na koga da mi ne da svoj glas. Bit će kako bude. Kada bih u konačnici baš ja dobio mandat u Europskom parlamentu, ponavljam, ne bih ga konzumirao. Ako bi se u tim okolnostima mene nešto pitalo, ja bih taj mandat dao prijatelju Novaku, naglašava Jurčević.

No, ne bi se njega ništa pitalo jer zakon je jasan kad je riječ o određivanju zamjenika za člana Europskog parlamenta. Hipotetski, ako bi Jurčević osvojio mandat i odrekao ga se, zamijenio bi ga prvi kandidat s liste Domovinskog pokreta koji bi imao manje preferencijskih glasova od njega, uz uvjet da je prešao prag od deset posto glasova. Ako takvog ne bi bilo, Domovinski pokret bi donio odluko tko bi umjesto Jurčevića išao u Bruxelles, odnosno Strasbourg. Penava je već prilikom predaje izborne liste objavio da je odabir stranke za Europski parlament Stephen Bartulica. Dva su za to preduvjeta, da Domovinski pokret dobije mandat i da svi koji bi po preferencijskim glasovima eventualno nadmašili Bartulicu pristanu da upravo on ide u Europski parlament.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter