PREDSJEDNIK REPUBLIKE

Milanović: Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina. Ovo neće proći

| Autor: Portal NoviList
(Snimio Luka Stanzl / Pixsell)

(Snimio Luka Stanzl / Pixsell)


Predsjednik Republike Zoran Milanović obratio se javnosti nakon odluke Ustavnog suda, kojom mu se brani da bude mandatar nove Vlade i novi premijer, čak i ako prije toga podnese ostavku. Prema šefu Ustavnog suda Miroslavu Šeparoviću svako drugačije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.

“Milanović je imao šansu i sad je kasno. Više ne može biti mandatar ni premijer, čak ni ako da ostavku na mjesto predsjednika”, drži Šeparović.

S takvim tumačenjem većine sudaca Ustavnog suda ne slažu se suci Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec, koji su objavili svoje očitovanje.

“Ono što većina u Ustavnom sudu RH zapravo govori u svome Priopćenju je sljedeće: rezultate izbora ćemo priznati ako premijer bude netko drugi, a ako to bude Zoran Milanović, onda ih nećemo priznati. To Priopćenje je, u stvari, prijetnja i novom Saboru da paze što rade, i koga podržavaju. Ta je prijetnja duboko protuustavna”, kaže troje sudaca.

“Volja građana će određivati”

Evo kako je na sve to sada reagirao predsjednik Republike Zoran Milanović.

“Prvo želio bih umiriti građane koji su ljuti. Ovo danas je ono što Ustavni sud može reći, ne može napraviti ništa. Izbori su održani, volja građana će određivati, a ne ustavni suci. Prije izbora su mogli prijetiti, nisam išao po skupovima. To je bila prijetnja koje je mogla proizvesti materijalne posljedice. Gotovo je. Ne mogu ništa. Većina može odrediti za mandatara bilo koga.

Protiv toga nema pravnog lijeka, protiv volje građane ne može ništa. Neki kažu da je ovo državni udar. Nije. Ovo je priprema za državni udar. Ovo su predradnje da sutra kum korupcije Plenković kaže da ima odluku Ustavnog suda i to ne želi napraviti.

Ta priča da je ustav iznad hrvatskih ljudi, to može smisliti čudan um, ako je uopće um. Nemojte se bojati. Ovo je samo priprema Ustavnog suda da Plenković odbije sabor”, rekao je Milanović.

“Netko im je napisao to mišljenje”

Skrećući pozornost na to da je za njega implicitno glasalo puno ljudi, Milanović kaže da je ovo mišljenje netko napisao Ustavnom sudu.

“Ovdje se ne radi o meni, ovo je samo prikaz paničnog straha Plenkovića. Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina. Ovo neće proći.

Prvo se konstituira Hrvatski sabor. To su dva potpuno odvojena procesa. Moram ga konstituirati u 20 dana nakon konačnih rezultata. To je idući ponedjeljak, onda počinje teći rok od 20 dana.

Nakon toga imamo sabor koji može donositi zakone, poništiti Turudića, Plenkovićev privatni zakon, promijeniti ovaj čudni izborni zakon. Ja u tome neću sudjelovati jer na izbore vjerojatno više neću ići, ja nemam tu osobni interes.

HDZ-u garantiram da će imati barem jednog predsjednika Sabora, makar ja ne odlučujem o tome. Ali predsjednika Sabora ne. Možda sam ja tu i višak. Možda sam optimalan, možda sam previše. Poštivat ću Ustav. Mandat će dobiti samo onaj tko ima 76 potpisa”, dodao je Milanović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum