ODBOJKA NA PIJESKU

"Žalovke" Ana Šverko i Ema Mrkić na U-20 prvenstvu Europe u Turskoj: Prvi cilj je da prođemo skupinu

Očekivanja, želje i ciljevi su da prođemo skupinu, za što vjerujemo da će nam biti dovoljna jedna pobjeda. U drugoj fazi natjecanja puno će toga ovisiti o ždrijebu i nadamo se nekom lakšem protivniku kojeg možemo svladati i tako izboriti osminu finala, rekla je Šverko

| Autor: Ivica CEROVAC
Spremne za Tursku - Ema Mrkić i Ana Šverko (Snimio Danilo Memedović)

Spremne za Tursku - Ema Mrkić i Ana Šverko (Snimio Danilo Memedović)


Izmir će od 14. do 17. srpnja biti domaćin U-20 Europskog prvenstva u odbojci na pijesku. Nastupit će po 32 para u muškoj i ženskoj konkurenciji, koji će biti podijeljeni u osam skupina unutar kojih će razigravati svaki sa svakim, nakon čega će pobjednici skupina izboriti plasman u osminu finala. Drugoplasirani i trećeplasirani parovi ići će u dodatno razigravanje, koje će iznjedriti preostalih osam sudionika osmine finala.

Put Turske će u ponedjeljak, u društvu trenerice Erike Drviš, krenuti Ana Šverko i Ema Mrkić, odbojkašice Žala iz Banjola koje su nastup na europskoj smotri izborile osvajanjem zlatnih odličja na U-20 prvenstvu Hrvatske, održanom prije mjesec dana u Puli. "Žalovkama" će to biti treće uzastopno sudjelovanje na okupljanju najboljih europskih "pjeskašica" i treću će godinu u nizu pohoditi Izmir. Prije dvije godine su na U-18 prvenstvu Europe osvojile prvo mjesto u skupini, nakon čega su u osmini finala poražene od Slovenki Šen i Kadunc te su svoj nastup zaključile na diobi devete pozicije. Lani su se, pak, na istom mjestu oprobale na U-20 prvenstvu i zaključile nastup s tri poraza u skupini.

- Očekivanja, želje i ciljevi su da prođemo skupinu, za što vjerujemo da će nam biti dovoljna jedna pobjeda. U drugoj fazi natjecanja puno će toga ovisiti o ždrijebu i nadamo se nekom lakšem protivniku kojeg možemo svladati i tako izboriti osminu finala. Probiti se dalje od toga objektivno će biti teško, ali nikad se ne zna. Ne kaže se bez razloga da je lopta okrugla, rekla je Ana Šverko. - Konkurencija nam je uglavnom poznata, jer će nastupiti dosta igračica koje su u Turskoj bile lani i prije dvije godine. Više-manje na ovim se prvenstvima uvijek vrte iste cure koje se profesionalno bave odbojkom te ih pratimo i po Pro Tourevima, no uvijek se mogu pojaviti neka nova lica i iznenaditi. Vidjet ćemo, jedino je sigurno da zbog sankcija na prvenstvu neće biti Ruskinja, koje su lani osvojile naslov, no tu su Španjolke koje su bile druge, a uvijek su opasne Ukrajinke i sve skandinavske ekipe na čelu s Dankinjama i Norvežankama.

Kao "generalka" pred nastup na europskoj smotri "žalovkama" je poslužio prvi turnir pojedinačnog prvenstva Hrvatske na kojem su osvojile četvrto mjesto.

- Prijem nam je bio u redu, dizanje u redu, napad u redu i ispada kao da je u Novalji sve štimalo, a zapravo ništa nije štimalo te bi bilo lijepo da imamo snimke utakmica odigranih drugog dana da možemo objektivno komentirati što se to događalo i gdje smo točno griješile. Jednostavno nam nije bio dan, mada to nije opravdanje i ostala je mala žal jer smo igrale protiv ekipa koje bismo trebale pobjeđivati. S druge strane, možda je i bolje da je tako završilo, jer nam je to bila dobra lekcija pred Europsko prvenstvo, smatra Šverko. - U Turskoj će najvažnije biti da se fokusiramo na sebe. Iskusnije smo, uigranije i s više utakmice u nogama. Bolje se poznajemo na terenu, znamo koja će krenuti na koju loptu i može se reći da dišemo zajedno. Mane koje imamo u igri trebamo na neki način pokušati sakriti i pokazati ono najbolje od nas, a s druge strane pronaći i iskoristiti protivničke slabosti.

Ždrijeb skupina obavit će se u srijedu, a prvenstvo kreće u četvrtak ujutro.

- Uvijek prvo gledam tko su favoriti i koga bih željela izbjeći u skupini, a tek potom razmišljam o tome koju bih reprezentaciju voljela da nam ždrijeb dodijeli. S te strane, bilo bi fino da nas zaobiđu Ukrajinke, Dankinje, Norvežanke, ma sve te hladne "sjevernjakinje" dok bi s druge strane bilo lijepo igrati protiv Andore, Grčke ili Srbije, nadovezala se Ema Mrkić. - Bez obzira na ždrijeb, ovo nam je treća godina u nizu da nastupamo na prvenstvu Europe te se nadam da ćemo u igri pokazati kako smo iskusnije i zrelije. Ne bježimo od toga da nam je želja, barem, proći skupinu, ali to ne znači da smo pred sebe postavile neke rezultatske imperative. Uvijek je najbolje na ovakva natjecanja ići bez nekih posebnih očekivanja, pa onda same sebe iznenaditi.

Poput svoje suigračice, i Ema na dva poraza u Novalji, u polufinalu i potom u susretu za treće mjesto, gleda kao na nešto što im može samo pomoći u Izmiru.

- Gledam na to kao na mali šamar prije prvenstva Europe iz kojeg trebamo izvući određenu pouku i promijeniti neke stvari. Malo smo "poletjele" i to nas je spustilo na zemlju te nam pokazalo da pristup "idemo igrati, pa što bude" nije najbolji, svjesna je Mrkić. - U Turskoj će najvažnija stavka biti prijem i ako nam on bude funkcionirao, lako ćemo za sve ostalo. Ako imamo prijem, onda imamo sve, a taj nam je segment u zadnje vrijeme na zadovoljavajućoj razini i nadam se da se s te strane neće puno toga promijeniti na prvenstvu. Isto tako, očekujem da se, kao i uvijek do sada, borimo do kraja i nikad ne odustanemo. Pad u igri svakom se može dogoditi, ali ako i dospijemo u neku krizu, ne smijemo dopustiti da "potonemo" do kraja, već se trebamo što prije nastojati vratiti u igru. Sposobne smo za to, a usto me veseli činjenica da se puno bolje razumijemo u igri nego prijašnjih godina te odbrojavam dane do početka prvenstva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater