U Banjolama se igra prvi turnir PH-a

FOTOGALERIJA / "Pjeskašice" Žala i Fažane podijelile bodove na startu

| Autor: Ivica Cerovac


Uz nastup osam klubova u muškoj i ženskoj konkurenciji, u Banjolama se igra prvi turnir Prve hrvatske lige u odbojci na pijesku. Istarska županija ima dva svoja predstavnika kod odbojkaša i isto toliko kod odbojkašica, a odmah je prvo kolo donijelo poslasticu za domaće ljubitelje ovog sporta, sraz "pjeskašica" Žala iz Banjola i Fažane. Prošle sezone oba su susjedska derbija završila podjelom bodova i na rezultatskom planu vidjeli smo "deja vu", no ovom su se prilikom karte malo drugačije zamiješale.

Bez panike

Meč je otvorio dvoboj dva nominalno najjača para, Eme Mrkić i Ane Šverko iz Žala te Dorotee Ćosić i Ive Ivanović iz Fažane. Lani su jednom odmjerile snagu i "žalovke" su slavile u dva neizvjesna seta, dok su se ovom prilikom igrala tri seta i na kraju je pobjeda otišla na stranu Fažanki. Prvi set riješile su Ćosić i Ivanović u svoju korist s 21:18, no potom su u drugom Mrkić i Šverko dosegle "radnu temperaturu", povele s 19:12 i čekala se samo rutinska egzekucija ponajboljeg hrvatskog para. S takvim se scenarijem nisu složile iskusnije Fažanke, koje su anulirale zaostatak, spasile set loptu i potom imale dvije meč lopte, ali nisu ih uspjele iskoristiti i Šverko je pogodila as za 25:23. Očekivalo se da će dramatično osvajanje drugog seta "žalovkama" upuhati dodatni vjetar u leđa, no dogodilo se sasvim suprotno. One su zaredale s pogreškama, što su njihove protivnice znale iskoristiti te preko 5:1 i 10:5 stići do uvjerljivih 15:9 i prvog boda za Fažanu.

- Možda smo mogle sve ovo skupa i malo jednostavnije riješiti, ali ipak smo mi prije svega žene, a usto se kod ovakvih uvjeta uz jako sunce i termin koji je daleko od idealnog, svatko prvenstveno bori sam sa sobom. I faktor sreće igrao je popriličnu ulogu, jer je bilo dosta lopti koje bi pogodile mrežu i onda završile na jednoj ili na drugoj strani terena - rekla je Dorotea Ćosić. - U drugom setu smo imale veliki zaostatak i nije nam preostalo ništa drugo nego da maksimalno riskiramo sa servisom i uspjele smo uloviti priključak, da bi im potom na isti način poklonile dva poena. Jednostavno, u takvim završnicama uvijek malo popusti koncentracija, a ako nisi sto posto s glavom unutra, dogodit će se greška. Imale smo svoje prilike koje nismo iskoristile i onda je Ana odlično pogodila servis za kraj seta, ali i taj poen ide nama na dušu, jer u toj situaciji nismo smjele pustiti loptu čak i da smo bile uvjerene kako ide u aut.

Nakon što im je drugi set procurio kroz prste, Fažanke nisu pale.

Pobjeda mladosti

- Jednostavno nismo dozvolile da nas u tim trenucima ulovi panika, u čemu nam je zacijelo pomogla i činjenica da dobro poznajemo protivnice, jer smo prošle godine zajedno igrale dvoransku odbojku na Velom Vrhu. Nismo bile "nabrijane" kao što znamo biti baš zbog toga što se znamo, no one su dosta griješile u trećem setu i tako nam olakšale posao - istaknula je Ćosić. - Stvarno su odličan par i prošle su godine u cijeloj lizi imale jedan jedini poraz, no vjerovale smo da ih jednom možemo dobiti. Možda nismo mislile da će to biti ovom prilikom, jer za razliku od Ive koja je u dobroj formi, ja sam ove zime malo "zabušavala" s teretanom i trebat će mi nešto vremena da dostignem željenu razinu. Srećom, prvenstvo smo i jedna i druga dočekale s jednim turnirom iza sebe, pa nismo u Banjolama morale probijati led, premda ga nismo odigrale zajedno. Ja sam osvojila turnir u Vukovaru igrajući u paru s Lorenom Zelenika iz Sigeta, dok je Iva igrala u Čakovcu s Azrom Rakić.

I drugi susret donio je sraz iskustva i mladosti, no ovom je prilikom pretegnula mladost te su Majda Delimehić i Lana Drviš svladale Nelli Ćopić i Azru Rakić s 2:0. Scenarij je bio sličan te su oba seta odbojkašice Fažane bolje otvorile i povele, no kako se bližila završnica počele bi padati sa snagom, što se najviše osjetilo na prijemu i "žalovke" bi prebacile vodu na svoj mlin. U prvom setu su tako kod rezultata 12:15 mlade "pjeskašice" Žala osvojile devet poena u nizu, dok su u drugom kod 9:14 poravnale serijom 5:0 nakon čega se igralo poen za poen do 17:18, a onda su stigla nova četiri poena za potvrdu trijumfa.

Fažanci propustili Splićane

Odbojkaši Fažane u prvom su kolu igrali protiv splitskog Žnjana i u tom su ogledu bili nadomak barem bodu, da bi na kraju osvojili tek utješni set. Aleksandar Fatorić i Matija Šćepanović prokockali su set loptu i upisali poraz od Ive Mustapića i Marija Jurkovića (16:21, 20:22), dok Vedran Arapović i Vito Poropat nisu uspjeli kapitalizirati osvojeni prvi set te su morali čestitati Anti Giljanoviću i Tomi Stojiću (21:17, 18:21, 10:15).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter