odbojka na pijesku

Četiri istarska predstavnika nastupaju na prvom turniru Prve hrvatske lige u Banjolama

| Autor: Ivica Cerovac
Susjedski derbi na startu - Ema Mrkić i Azra Rakić (Arhiva Glasa Istre)

Susjedski derbi na startu - Ema Mrkić i Azra Rakić (Arhiva Glasa Istre)


Banjole će ove subote i nedjelje biti domaćin prvom turniru Prve hrvatske lige u odbojci na pijesku. Nastupit će po osam klubova koji će nakon dvokružnog natjecanja iznjedriti najbolje, a naslov prvaka brani zagrebački Siget u muškoj i ženskoj konkurenciji.

U Banjolama će najbolji hrvatski "pjeskaši" i "pjeskašice" odraditi četiri kola, na drugom turniru 6. i 7. srpnja u Zagrebu šest, a prvenstvo će se privesti kraju 3. i 4. kolovoza u Vukovaru, gdje će na rasporedu biti posljednja četiri kola. Istarska županija će u obje konkurencije imati dva svoja predstavnika.

Kod odbojkašica će to biti Žal iz Banjola, starosjedilac u ovom društvu koji je prošle godine osvojio peto mjesto, a društvo će mu praviti Fažana, koja je lanjski debitantski nastup okončala na četvrtoj poziciji. Fažanci su se i kod odbojkaša prošle godine prvi put oprobali u prvoligaškom društvu i zauzeli šesto mjesto, a stepenicu ispod njih našli su se Umažani.

Istarske odbojkašice odmjeravat će snagu sa Sigetom i Jarunom iz Zagreba, splitskim Žnjanom, Opatijom, Čakovcem i Ferivi Višnjevcem, koji je zamijenio osječku Retfalu, najslabiju ekipu iz prošlog prvenstva. Kod odbojkaša sastav momčadi ostao je isti kao i lani te će Fažanci i Umažani za protivnike imati Siget, Opatiju, Žnjan, Vukovar, Čazmu i Zagreb.

Žal će na domaćem terenu nastupiti u istom sastavu koji je prije deset dana osvojio treće mjesto u Čakovcu na završnici Hrvatskog kupa. Udarnu kombinaciju činit će Ema Mrkić i Ana Šverko, drugi par bit će Majda Delimehić i Lana Drviš, a spremne da uskoče sa strane bit će Martina Šarić, Lena Mrkić i Sara Božić.

- Izrazito smo mlada ekipa, s Lanom i Majdom koje imaju 14 i 15 godina, no one su se već lani oprobale u ovom rangu, a sad su godinu dana iskusnije, puno bolje izgledaju na terenu i nadamo se povratku među tri najbolja hrvatska kluba - rekla je Erika Drviš, trenerica Žala.

- Prvi turnir nam je uvijek najnezgodniji, jer Ana još uvijek rješava fakultetske obveze te je preko tjedna u Rijeci gdje odrađuju treninge u teretani, a na pijesku je samo preko vikenda kad dođe u Pulu, no ona i Ema su i dalje u vrhu hrvatske odbojke na pijesku te mogu dobiti svaki protivnički par. Potvrdile su to prošle godine kad su u cijeloj ligi imale jedan jedini poraz i one su te koje će raditi razliku u našu korist, dok što god napravi drugi par, bit će odlično.

"Žalovke" odmah u prvom kolu čeka poslastica, susjedski derbi s Fažanom s kojom su prošle sezone dvaput odigrale po 1:1. U odnosu na lani za Fažanke neće igrati ozljeđena Deborah Bertagia te će okosnicu ekipe činiti Iva Ivanović, Dorotea Ćosić, Azra Rakić i Aleksandra Milinović, a zlu ne trebalo bit će tu i Sandra Rojnić, Nelli Ćopić i Marina Ćorić.

Istarski derbi

- Lijepo smo radile tijekom zime i proljeća, odlazak u teretanu digle smo na ozbiljniju razinu te smo na fizičkom planu sigurno bolje nego lani, a sad treba vidjeti kako ćemo izgledati s loptom. Ne postavljamo ispred sebe nikakve imperative te se i dalje držimo onoga da kad malo očekujemo, budamo puno sretnije s ostvarenim rezultatima.

Voljele bi da oni budu bolji nego prošle godine, no prvenstveni će nam cilj biti ostanak u ligi - istaknula je Iva Ivanović, alfa i omega Fažane. - Krećemo odmah snažno, susretom protiv Žala koji će donijeti sraz iskustva i mladosti te ćemo na njemu odmah dobiti priliku da vidimo na što ličimo. Čekaju nas na njemu zahtjevni ispiti, no željno iščekujemo taj susret i veselimo mu se.

Odbojkašice su lani bile fažanska perjanica, no odbojkaši bi im žarko željeli ove godine preuzeti taj primat i prvenstvo okončati bolje plasirani. U Banjolama bi trebali zaigrati Vedran Arapović, Vito Poropat, Tin Ivanović, Matija Šćepanović i Aleksandar Fatorić, zbog zdravstvenih problema neće biti Denyja Bljaića, a s prvog će turnira zbog privatnih obveza izostati i Stefano Ljubešić.

- Dečki opasno prijete da će biti uspješniji od nas i stvarno ne znam kako će to završiti. Kad bih se kladila stavila bih na cure, no ostaje nam da vidimo tko će biti prvi u selu - zaključila je Ivanović.

Raspored

Odbojkašice, subota: Siget - Ferivi Višnjevac (8), Žnjan - Čakovec (9.40), Jarun - Opatija (11.20), Fažana - Žal (13), Siget - Žnjan (14.40), Čakovec - Jarun (16.20), Ferivi Višnjevac - Žal (18), Opatija - Fažana (19.40). Nedjelja: Žnjan - Ferivi Višnjevac (8), Jarun - Siget (9.40), Fažana - Čakovec (11.20), Žal - Opatija (13), Žnjan - Jarun (14.40), Čakovec - Žal (16.20), Siget - Fažana (18), Ferivi Višnjevac - Opatija (19.40).

Odbojkaši, subota: Siget - Zagreb (8), Opatija - Umag (9.40), Žnjan - Fažana (11.20), Vukovar - Čazma (13), Siget - Opatija (14.40), Umag - Žnjan (16.20), Zagreb - Čazma (18), Fažana - Vukovar (19.40). Nedjelja: Opatija - Zagreb (8), Žnjan - Siget (9.40), Vukovar - Umag (11.20), Čazma - Fažana (13), Opatija - Žnjan (14.40), Umag - Čazma (16.20), Siget - Vukovar (18), Zagreb - Fažana (19.40).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter