AFERA NA DROSINI

Što se krije iza naglog odlaska šefa omladinskog pogona Istre 1961? Razgovarali smo sa čovjekom iz Njemačke koji iznosi teške optužbe i spominje tisuće eura

| Autor: Marcello ROSANDA
Vitomir Butorac (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Vitomir Butorac (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Što se krije iza naglog odlaska šefa omladinskog pogona Istre 1961 Vitomira Butorca? Ima li istine u kuloarskim pričama o nečasnim radnjama jednog pojedinca iz omladinskog pogona?

Kako saznaje Glas Istre, prema neslužbenim informacijama, koje nam je potvrdilo nekoliko osoba do detalja upućenih u te slučajeve, jedan njemački nogometni menadžer postavio je zaposlenika Istre 1961, koji se bavi mladim igračima, kao metu određenih optužbi za navodnu i nedozvoljenu trgovinu mladim igračima.

U razgovoru za Glas Istre taj njemački menadžer, koji se dulje vrijeme vrti oko Istre 1961 skautirajući potencijalno zanimljive igrače, potvrdio nam je da je s nekim ljudima u klubu bio u dobrim odnosima, dok s drugima manje, misleći pritom upravo na tog zaposlenika s kojim je ušao u sukob.

"Određeni ljudi unutar kluba rade za sebe, imajući u svemu tome neku zaobilaznu priču. S tim sam zaposlenikom koji se bavi mladim igračima imao dosta problema. Izravno je od mene tražio novac oko statusa jednog igrača iz kategorije U-19. Predstavio se kao svojevrsni posrednik između mene i roditelja. U Njemačkoj, iz koje dolazim, takve stvari nisu baš učestale, za razliku od ovih prostora gdje ima klubova koji tako rade i gdje sportski direktori i viši zaposlenici znaju tražiti novac za sebe. Ali dobro, recimo da to tako ide. Moj problem je što se zaposlenik kluba nije držao našeg postignutog dogovora i, nakon što sam mu dao novac, nije poštovao dogovor do kraja", tvrdi naš sugovornik.

"Imam i snimke poruka koje sam razmijenio s njim. Mogu reći da se u jednoj situaciji radilo o pet tisuća eura. Dogovor je, dakle, bio da mi ta osoba iz kluba prepusti igrača U-19, što je i napravio. Međutim, dogovor je također bio da dva igrača U-13 odu u Njemačku na tjedan dana u posjet klubu Bayern Munchen. On je na to pristao i rekao da je to jako dobra ideja za publicitet kluba. Nije se radilo o nikakvim transferima, već o posjeti i probnim treninzima. To je ionako san svakog dječaka nogometaša", ističe mendžer.

No, po njegovim riječima, zaposlenik kluba, koji je pet tisuća era dobio i za tu uslugu, naknadno se očito predomislio.

"Nakon što sam mu dao novac, pred roditeljima je izjavio da djeca ipak ne mogu ići u Njemačku obrazlažući da je to politika kluba. Pred roditeljima je komentirao da sam ja neki neozbiljni agent koji želi voditi djecu da igraju u Njemačku. Naravno, to je zakonski nemoguće, pa je potpuno jasno da laže. Također, prijetio je da će tim dečkima zabraniti da igraju za Istru 1961 ako odu na probne treninge u Njemačku. Jedan od njih je ipak otišao u Munchen, dok se drugi bojao i njegovi su roditelji odustali", kaže njemački menadžer i dodaje da razlog njegovog istupa nije osveta, već dobrobit mladog igrača koji je ipak bio u Njemačkoj, a sada je zbog toga u vrlo lošem položaju te ga se u klubu šikanira.

"Ova moja izjava nema za cilj dovesti tog zaposlenika u lošu situaciju, niti imam nešto od toga. Jedna druga stvar mi je u ovom slučaju bitna, a to su prijetnje prema djetetu koje je ipak otišlo na trening u Njemačku. Ne bih volio da se taj zaposlenik i klub na kraju iskale na njemu i zabrane mu igrati zato jer je ispunio svoj dječački san i nakratko boravio u klubu Bayern Munchen", zaključuje menadžer.

Te smo navode pokušali provjeriti i s voditeljem omladinskog pogona Istre 1961 Vitomirom Butorcem, ne bi li čuli njegovu stranu priče.

"U cijelosti demantiram predmetnog menadžera. Za sve ostale upite molim vas da se obratite direktoru kluba. Isto tako, ako bude potrebno, pokrenut ću odgovarajuće postupke protiv određenih osoba", rekao je Butorac.

Na neslužbene informacije i upozorenja o kažnjavanju mladog igrača iz kategorije U-13 upitali smo za objašnjenje direktora Istre 1961 Mikela Lauzuricu.

"Provjeravamo o čemu je riječ. Odluka kluba, kako je i pismeno dostavljena šefu omladinskog pogona, je da klub neće kažnjavati tu djecu. Ako je trener to učinio jednostrano, u slučaju da je kazna izvan normalnog okvira discipliniranja u momčadi, razmotrit ćemo interne posljedice tog čina", rekao je Lauzurica.

Malo iza toga, kao što je poznato, Butorac je sporazumno raskinuo suradnju s Istrom 1961. Službeno, otišao je iz "privatnih razloga".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum