Problemi na "drosini"

Blaž Bugarin: "Svi smo ludi s tim travnjakom. On gotovo uopće nema vlakna umjetne trave"

Sjećam se kako je rađen. Završavalo se na način da bude spreman za 1. kolo te sezone, za razliku od ostalih terena s kojima se nije tako žurilo. Vidio sam kakav je travnjak bio kad je bio nov, ali i ostale travnjake koji su postavljeni po Hrvatskoj. Po meni je ovaj naš u startu bio najnekvalitetniji, smatra Bugarin

| Autor: Roberto CAR
Blaž Bugarin (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Blaž Bugarin (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


"Terenom se, zapravo, ne može ni hodati. Noga ti propada", rekao je nakon susreta s Lokomotivom trener Istre 1961 Gonzalo Garcia. Bila je to točka na "i" onoga što su o stanju travnjaka "pulske bombonjere" prethodno govorili i treneri suparničkih momčadi koje su proteklog tjedna igrale u Puli. I trener Dinama Ante Čačić i trener Lokomotive Silvijo Čabraja obrušili su se nakon utakmica na stanje travnjaka rekavši da se na njemu jednostavno ne može igrati.

Zapravo, uz onaj na Šubićevcu, pulski je travnjak najgori u HNL-u. Nedostojan prvoligaškog natjecanja, a posebno smeta načinu igre kojem teži pulska momčad, igri po zemlji. Zbog čega, uz igrače, pate i gledatelji koji ne mogu uživati u igri.

HNS puno pomaže

Hoće li sad kad dolazi ljepše vrijeme biti bolje? Hoće li travnjak kojem će na ljeto biti pet godina od postavljanja biti uskoro obnovljen? To su neka od pitanja koja smo postavili novom voditelju Gradskog stadiona "Aldo Drosina" i zaposleniku Pula sporta, Blažu Bugarinu.

- Svi smo pomalo ludi s tim travnjakom. Mene je ta situacija zatekla budući da sam na toj poziciji tek 20-ak dana, rekao je Bugarin. - Svako ima svoju verziju priče. Počet ću od toga da je ovo prvi hibridni travnjak u Hrvatskoj. U to sam vrijeme bio trener vratara prve momčadi Istre pa se sjećam kako je rađen. Završavalo se na način da bude spreman za 1. kolo te sezone, za razliku od ostalih terena s kojima se nije tako žurilo. Vidio sam kakav je travnjak bio kad je bio nov, ali i ostale travnjake koji su postavljeni po Hrvatskoj. Po meni je ovaj naš u startu bio najnekvalitetniji.

U prijevodu?

- To znači da on gotovo uopće nema vlakna umjetne trave, za razliku od ostalih travnjaka koji su gusti umjetnom travom koja čini bazu. Potom prave trave ima ili nema, ovisno o godišnjem dobu. Zato se na drugim terenima ne vide rupe kao na našem. To je jedan od faktora. Drugo, ja ne znam kako se to održavalo sve ove godine. Valjanost tog terena je od pet do deset godina, ali valjanost je očito kraća jer sad ističe peta godina i travnjak nije dobar. Iskreno, nemamo neku soluciju da ga zamijenimo. Odnosno, nema novaca predviđenih za to.

TEREN ONEMOGUĆAVA NORMALNU IGRU - Reda Boultam tijekom ogleda s Dinamom na "Drosini" (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)TEREN ONEMOGUĆAVA NORMALNU IGRU - Reda Boultam tijekom ogleda s Dinamom na "Drosini" (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Baš zato u oči bode podatak da će u ovoj stanci od mjeseca dana, do iduće domaće utakmice HNL-a, na "Drosini" igrati U-18 reprezentacija Hrvatske u nedjelju.

- Moramo održavati korektne odnose s HNS-om, budući da je on isfinancirao taj teren, a sad će HNS postaviti i umjetnu travu na Valkanama, kao što je postavio i na pomoćnom terenu "Drosine". Ne možemo se žaliti na ulaganja Saveza u infrastrukturu i zato im ne možemo odbiti gostoprimstvo kad žele igrati u Puli.

Treba im izaći u susret. Procijenili smo da će biti dovoljno vremena da travnjak, nakon ove dvije "vezane" utakmice HNL-a i ove U-18 selekcije, saniramo do 22. travnja kad u Puli opet gostuje Dinamo. Vjerujem da ćemo, ukoliko nas vrijeme posluži i ne bude obilne kiše, travnjak sanirati i da će u nastavku prvenstva biti u puno boljem stanju nego dosad.

Zajedničko ulaganje

Novi voditelj "Drosine" ima još neke nedoumice oko održavanja terena.

- Prvi sam se put susreo s informacijom da se ti hibridni travnjaci ne valjaju. To mi je čudno jer imam osjećaj da baš tom našem travnjaku treba jedno pošteno valjanje da se malo stisne. Neravan je i mekan, samim time nestabilan za igru.

No, ne mogu razumjeti još nešto. Bilo je tri dana neke burice i ne znam zašto nije prosušen do ogleda s Lokomotivom. Tako da ćemo ga sad "izrezati" i "izbušiti" i probati ga prosušiti na taj način. Ako ga sad ne dovedemo u red, onda će stvarno trebati ići u rekonstrukciju travnjaka. Pitanje je koliko će još izdržati, odnosno ima li još nade za njega, dodao je Bugarin.

U rekonstrukciju travnjaka Pula sport sam ne može ići.

- Moje je mišljenje da bi svi trebali participirati, kako Pula sport, tako i Grad Pula, HNS kojem nije u interesu da svi igraju na lošem terenu, ali i Istra 1961 koja tu igra. Možda bi svi skupa mogli financirati novi travnjak.

Dobili smo dvije ponude od firme koja je radila taj travnjak. Jedna je da se zamijeni trava, a druga da se sve postavi na novo. Ovo drugo je preskupo, a pitanje je da li bi prva opcija riješila problem "gnjecavosti" terena.

Pitanje je da li je drenaža dobra, a tu je i problem vlage koja se zadržava pod zapadnom tribinom jer je taj dio uvijek u hladu. Nakon ove sanacije ćemo biti pametniji. Hvala i pulskom prvoligašu koji nam izlazi u susret jer ne treniraju kad travnjaku treba oporavak i preskoče poneki trening. Imaju jedan trening tjedno i to dva dana prije utakmice, zaključio je voditelj "Drosine".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini