stižu tisuće turista

Krstarenja Jadranom su totalni hit, u jednoj luci ogromna gužva: "Sezona nam traje pola godine"

| Autor: Bruna Matičić
(Snimio Vedran Karuza / Novi list)

(Snimio Vedran Karuza / Novi list)


Posljednjih godina, ne računajući one pandemijske, riječka luka tijekom ljetnih vikenda izgleda kao pravi mali mravinjak. Upravo je taj prizor pružila i jučerašnja subota kada su se riječkim Molo longom turisti vrzmali od rana jutra užurbano noseći prtljage do brodova, obavljajući posljednje pripreme i kupovinu ili se laganim hodom upućivali na obilazak našega grada.

Gužvu u riječku luku i više od tri tisuće turista s velikih i malih kruzera doveli su brod »Mein Schiff 5« njemačkog turoperatora TUI Cruises te deset manjih luksuznih brodova minhenske agencije ID Riva Tours koji su se jučer otisnuli na još jednu sedmodnevnu turu krstarenja sjeverojadranskim otocima.

Biciklističke ture

Goste su na Molo longu ispraćivali i dočekivali mnogi suradnici ID Riva Toursa, među kojima i Mario Konta, voditelj riječke luke ovog turoperatora, koji je kazao da je više od 340 putnika njihovom flotom jučer isplovilo prema Krku te će do povratka u Rijeku posjetiti Rab, Zadar i zadarski arhipelag, Kornate, Lošinj i Cres.

– ID Riva Tours bilježi neočekivano dobru sezonu, naglasio je Konta ističući da su rezervacijama došli do razine rekordne 2019. godine.

– Na kružna putovanja krenuli smo 15. travnja, a punom flotom plovili smo već u svibnju. Svih deset brodova plovit će do sredine listopada, kada će se postupno početi smanjivati njihov broj, a posljednje uplovljavanje je 28. listopada.

Znači imamo više od šest mjeseci turističke sezone te bilježimo odličnu popunjenost koja je na razini 2019. godine, istaknuo je Konta.

Naime, ono što je minhenske turoperatore ove godine iznenadilo jest ogroman interes gostiju za biciklističkim turama u ljetnim mjesecima.

– Zbog vrućine u srpnju i kolovozu obično napravimo pauzu s biciklističkim turama. Međutim, zbog velike potražnje uveli smo biciklistička putovanja i u ovim najtoplijim tjednima koji su odlično popunjeni, rekao je Konta dodajući da je riječ o putnicima koji spomenute kvarnerske otoke upoznavaju na biciklima, dok ih svake večeri brod čeka u dogovorenoj luci.

Opće je poznato da ID Riva Tours već nekoliko desetljeća u Hrvatsku dovodi turiste iz njemačkog govornog područja, većinom Njemačke, a potom i Austrije te Švicarske, pri čemu, kaže Konta, imaju vjerne goste koji prepoznaju trud i kvalitetu te im se iz godine u godinu vraćaju.

Većina gostiju koja se ukrcava na ID Rivinu flotu u Rijeku dolazi vlastitim automobilom, a u tom smislu ulazak Hrvatske u Schengen već je pokazao svoje blagodati.

– Otkako smo ušli u Schengen, nema više toliko gužvi na granicama. Prije smo znali imati ogromna kašnjenja zbog čekanja putnika koji su zapeli na graničnom prijelazu, a nerijetko se znalo dogoditi da bi brod isplovio bez gosta, te bi morali organizirati transfer.

Ove sezone niti jednom se nije dogodilo da bi brod kasnio ili isplovio bez putnika, gosti su automatski zadovoljniji i stižu na vrijeme u luku, a nama sve ide po planu i vremeniku. Hrvatskoj je jako dobro došao ulazak u Schengen, barem što se turizma tiče, zaključio je Konta.

Oaze mira i odmora

Uz veće motorne brodove, na kojima su isplovili putnici željni biciklističkih avantura, iz putničke luke Rijeka jučer su isplovili i jedrenjaci, među kojima i »Albatros dva« vlasnika kapetana Alana Staničića.

Ova prava mala oaza mira i odmora na jednotjedno krstarenje odvest će skupinu od 16 turista koji će posjetiti Krk, Rab, Cres i Lošinj, Rab, Zadar i zadarske otoke, a otplovit će sve do Kornata.

Kapetan Staničić ovogodišnju je sezonu ocijenio odličnom. Špica traje već desetak tjedana, a nadamo se da će potrajati sve do sredine listopada, istaknuo je dodajući da, poput većine kolega, zadnje kružno putovanje vozi od 7. do 14. listopada.

Staničića, koji je u ovom poslu punih 35 godina, upitali smo što njega, ali i goste najviše privlači u ovakvim putovanjima.

– Drveni brodovi imaju svoju dušu, pružaju neku toplinu i obiteljsku atmosferu na odmoru te uvijek bilježe veći povrat gostiju. Za razliku od velikih brodova mi se vozimo od uvale od uvale te naši gosti znaju gdje dolaze i što mogu očekivati, a to je jedan ležeran odmor i uživanje.

Imamo jako puno starih gostiju koji nam se vraćaju, a konkretno u ovoj turi imamo dvije putnice koje su s nama prvi put isplovile 1991. godine, pojasnio je Staničić te dodao da se plovidba te povezanost s morem koju ona pruža riječima ne može opisati. Ona je poput magneta kojem se teško opirete, zaključuje.

Obiteljska atmosfera

Šetajući Molo longom, prateći automobile koji dolaze i odlaze te turiste koji užurbano ostavljaju svoje prtljage i smještaju se na brodove kojima će se otisnuti na krstarenje, naišli smo i na obitelj Harmuth iz Leipziga koja je uzbuđeno iščekivala isplovljavanje.

– Putovali smo velikim kruzerima te smo oduvijek htjeli iskusiti kako je to krstariti jedrenjakom u jednoj obiteljskoj i opuštenoj atmosferi.

Odluka je pala nakon što su se prošle godine prijatelji s jednog takvog putovanja vratili puni dojmova, kazali su nam supružnici Ragna i Sven Harmuth, koji će sedam dana jadranskom obalom ploviti jedrenjakom »Maček«.

I dok je Svenu ovo prvi posjet Hrvatskoj, supruga Ragna već je ljetovala na našoj obali, u Malinskoj na otoku Krku. Doduše, bilo je to prije više od dvadeset godina, ali zna što može očekivati.

– Očekujemo odličan odmor uz izvrsnu hranu, predivnu prirodu i more, sunčano vrijeme te pristupačne i gostoljubive ljude, kazala je Ragna ne skrivajući svoje veselje.

Ispred broda »Vita« susreli smo Gabi Blank iz njemačkog Nurnberga, koja, kada želi pravi odmor, uvijek odabire krstarenja.

– Prvi put putujem s ID Riva Toursom, ali već sam krstarila jedrenjakom. Najljepši odmor jest onaj proveden na krstarenju, možete vidjeti veliki broj otoka, more, obalu i predivne uvale do kojih je inače nemoguće doći automobilom. To je baš pravi odmor, svaki dan ste u drugoj uvali, u drugom mjestu, i samo uživate, rekla je Gabi.

Ovo joj nije prvi posjet Hrvatskoj, prije nekoliko je godina bila u Istri te otprilike zna kakve je prirodne ljepote očekuju u nadolazećih tjedan dana. S obzirom na to da je već posjetila našu zemlju, sugovornicu smo pitali i ono vječno pitanje, je li Hrvatska skupa?

– Hrvatska je lijepa, ali i vrlo skupa! Cijena krstarenja još je prihvatljiva, ali hrana u restoranima je skupa, naročito ako ćete svaki dan ručati i večerati u restoranu. Ipak, kvaliteta i gostoljubivost su na nivou, pa se i visoke cijene ne može toliko zamjeriti, ustvrdila je Gabi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater