ZAGREB

ZPC novu 2021. godinu otvara s dvije premijere u siječnju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nakon uspješno završene 2020. godine, Zagrebački plesni centar novu 2021. otvara s dva nova premijerna naslova u siječnju, "Individue(t)" koreografa i izvođača Lare Frgačić i Endija Schröttera i "Sjećanje u metrima" Mije Zalukar, Silvije Dogan i Stelle Leboš.

Kako se ističe u najavi, plesna predstava "Individuet", čija će premijera biti u subotu 16. siječnja, istraživački je i autorski plesni projekt dvoje mladih koreografa i izvođača Lare Frgačić i Endija Schrottera, u kojemu se bave odnosom između dvaju tijela.

Lara i Endi proces rada započinju motivacijom za stvaranjem svoje prve autorske plesne predstave podržane koreografskim alatima usvojenim tijekom studija plesa i rada s različitim koreografima. Autori-izvođači predstavom nastoje prikazati prirodni fenomen odnosa moći do kojeg neizbježno dolazi u trenutku susreta dvaju bića, a koji je nezaustavljivo fluidan i višestruko iskaziv. Dramaturgiju potpisuje Marija Androić, glazbu Jan Kozumplik, a oblikovanje svjetla Luka Črnelč i Marino Frankola.

Druga novogodišnja premijera ZPC-a bit će, 29. siječnja, predstava "Sjećanje u metrima", autorskog trojca Mije Zalukar, Silvije Dogan i Stelle Leboš.

U 2020., okolnostima usprkos, hrvatska plesna scena u Zagrebačkom plesnom centru uspješno je stvarala i izvodila programe, ističu iz ZPC-a. Realizirano je rekordnih 16 premijernih naslova i ukupno 76 izvedbi plesnih predstava, uz ostvarene suradnje s udrugama plesnih umjetnika UPUH i PULS i brojnim umjetničkim organizacijama, dok je premijernom izvedbom predstave "Body Shots" završena međunarodna koprodukcija s njemačkom plesnom skupinom CocoonDance i Državnim kazalištem u Darmstadu.

U usporedbi s 2019. godinom, u prošloj je izrazito izazovnoj godini realizirano samo 22 programa što u ZPC-u smatraju izuzetnim uspjehom, s obzirom na prekid rada zbog epidemioloških mjera od ožujka do svibnja 2020.

Sve ostvareno zajednički je uspjeh Zagrebačkog plesnog centra i nezavisne plesne scene, napominju nadalje iz ZPC-a, ističući kako je uz beskompromisno provođenje zahtjevnih epidemioloških mjera ZPC među rijetkim hrvatskim, pa i europskim kazalištima koja nisu zatvarala svoja vrata publici i umjetnicima.

"Međusobnom suradnjom te uz potporu Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba i Ministarstva kulture RH, 2020. godinu pretvorili smo u uspješnu plesnu godinu unatoč svim ograničenjima", poručuju iz tog plesnog centra.

Uz premijerne naslove, program ZPC-a u siječnju 2021., u još uvijek vrlo reduciranom gledalištu, obuhvaća i reprizne izvedbe predstava "Bazen" umjetničke organizacije Škvadra, "Stvari su kakve jesu" koreografkinje Eni Vesović i dramaturginje Mirne Rustemović, te "Gilgameš", u koreografiji i izvedbi Filipe Bavčević.

Sve informacije kao i ulaznice mogu se naći na mrežnim stranicama ZPC-a, www.zagrebackiplesnicentar.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini