ZAGREB

ZFF: Program Industrija online uz partnera HUB385

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Program Industrija, platforma Zagreb Film Festivala namijenjena filmskim profesionalcima i svima koji žele znati više o procesima nastajanja audiovizualnih djela, održat će se ove godine online tijekom sedam festivalskih dana i uz podršku partnera HUB385.  

Najavljeno je pet predavanja na razne teme, od uvida u kreativne metode jednog od najcjenjenijih europskih redatelja, Radua Judea, preko predavanja američke script-doktorice Bobette Buster o tome što stoji iza naše ljubavi prema određenim filmovima, do masterclassa o dizajniranju čudovišta u videoigrama Cornelije Geppert, kreativne šefice uspješnog njemačkog studija Jo-Mei Games.

Rumunjski redatelj Radu Jude će, u predavanju koje će moderirati Igor Bezinović, usporediti svoje metode pri radu na igranim i dokumentarnim filmovima, polazeći od svoje izjave kako nikad nije našao osobni filmski stil niti će ga ikada pronaći. Predavanje ZFF donosi u suradnji s udrugom Restart.

U programu Ponovno s nama publika će imati prilike vidjeti i najnoviji Judeov film, "Velika slova", ostvarenje u kojem seže duboko u arhive Ceauşescuova režima.

"Očaranost na djelu: Kako film mijenja svijet" naziv je dvosatnog predavanja američke script-doktorice Bobette Buster koje ZFF organizira u suradnji sa Savezom scenarista i pisaca izvedbenih djela (SPID).

Uz korištenje isječcima klasika Buster će analizirati kako redatelji grade odnos s publikom korištenjem univerzalnim principima filmskog jezika te kako postavljanjem pravih pitanja zaljubljuju publiku u svoje likove.

Industrija se kontinuirano bavi potencijalom i razvojem videoigara, a ove godine toj su rastućoj grani AV umjetnosti posvećena dva predavanja, kroz teme usamljenosti u videoigrama te mogućnosti europskih koprodukcija.

Cornelia Geppert održat će masterclass "Videoigre: Dizajn čudovišta temeljen na ljudskim emocijama", u kojem će predstaviti igru Sea of Solitude o borbi s unutarnjim čudovištima i prevladavanju samoće.

"Kao vrlo osoban projekt Geppert i njezina studija Jo-Mei, igra se bavi problemima mentalnog zdravlja, a Sea of Solitude slijedi premisu da se ljudi kad postanu preusamljeni pretvaraju u čudovišta", napominje se u najavi.

Thierry Baujard, stručnjak Europske komisije za financiranje kulturnog i kreativnog sektora i međusektorsko financiranje te suosnivač SpielFabriquea, održat će predavanje "Igre bez granica: europske koprodukcije" na temu povećanja državnih potpora u europskim zemljama za proizvodnju videoigara.

Francuska i Njemačka već su započele proces u kojem im se mnoge zemlje pridružuju, a tema predavanja bit će i mogući načini da i Hrvatska bude dio tog modela.

Zato će nakon predavanja uslijediti kratak panel o mogućnostima sudjelovanja hrvatske industrije videoigara u europskim koprodukcijama. Moderirat će ga Srđan Laterza, a sudionici su Thierry Baujard (SpielFabrique), Andrej Levenski (Klaster hrvatskih proizvođača računalnih igara), Chris Marcich (ravnatelj HAVC-a) i Davor Švaić (ADU).

Događanja koja prate segment videoigara realizirana su u sklopu projekta DigiTelling u suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj i Goethe-Institutom Hrvatska.

O televizijskom pripovijedanju te promicanju dramskih televizijskih projekata na međunarodnom tržištu bit će riječi na predavanju scenaristica i producentica Helene Granqvist i Valerije Richter, u organizaciji DKE – Ureda MEDIA Hrvatske i Srbije.

U skladu s aktualnim trenutkom održat će se i panel-rasprava o izazovima u audiovizualnoj umjetnosti uslijed pandemije COVID-19, organizirana u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj i DKE – Uredom MEDIA Hrvatske.

Masterclass-predavanja u okviru programa Industrija otvorena su za javnost, a moći će se pratiti od 9. do 15. studenog putem online streaminga na službenoj stranici Zagreb Film Festivala (www.zff.hr) i na društvenim mrežama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater