VODNJAN

Vodnjan - snimanje dokumentarca o glasovitim vodnjanskim relikvijama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Iznimno sakralno blago Vodnjana, tema je dokumentarnog filma kojeg ovih dana snima ekipa HRT-a, a javnosti će se predstaviti relikvije izložene u župnoj crkvi sv. Blaža, s posebnim naglaskom na neraspadnuta tijela Svetaca, izvijestili su u petak iz Grada Vodnjana.

Radni naziv filma je “Relikvije Vodnjana - Sursum Corda”, snimanje je počelo ovog tjedna, a nastavit će se i na proljeće, dok je predviđeno emitiranje na Hrvatskoj televiziji najranije na Uskrs 2022. godine, dodaje se. 

HTV-ove kamere ovih su dana pratile i misu u vodnjanskoj Župnoj crkvi sv. Blaža, koju je vodio župnik Marijan Jelenić.

"Ovim snimanjem želimo dati neki novi zalet, neki novi početak Vodnjanu, koji je nakon Drugog svjetskog rata nažalost bio raseljen. Željeli bi da se ovo mjesto pomladi, da uhvati svoje korijene za lijepu i sretnu budućnost", poručio je župnik Jelenić.

"Široj javnosti predstavit ćemo što je do sada izloženo u župnoj crkvi sv. Blaža u Vodnjanu, s posebnim naglaskom na neraspadnuta tijela Svetaca uz visoko pridržavanje vjerskog, religijskog i znanstvenog aspekta", rekla je autorica, scenaristica i urednica dokumentarnog filma Vesna Jurić Rukavina.

Vodnjanski gradonačelnik Edi Pastrovicchio istaknuo je da je ovakav film "ozbiljan korak na putu da se sakralnom blagu Vodnjanštine osigura zaslužena pozornost u svijetu i u Hrvatskoj te je jak vjetar u leđa zajedničkim nastojanjima da se u Vodnjanu razvije vjerski turizam". 

Kako su priopćili iz Grada Vodnjana, upravo vodnjanski župnik Marjan Jelenić bit će središnja figura filma, s obzirom da je "među prvima prepoznao važnost sakralne baštine i činio velike napore za očuvanje i prosperitet zajednice kao i za revalorizaciju Svetih tijela".

O Vodnjanu, živopisnom gradiću u južnom dijelu Istre, u čijoj se župnoj crkvi svetog Blaža nalazi svjetski poznata zbirka relikvija i Vodnjanske mumije svetaca, govorit će i predstavnici lokalne zajednice i crkvenih krugova, kao i eminentni znanstvenici, kažu iz vodnjanske gradske uprave.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini